Správy

Peter spomína, ako mu odviedli mamu: Od 1. transportu židovských dievčat je to 80 rokov

V Prešove chodila na evanjelické gymnázium a zo dňa na deň musela ako prvá z rodiny opustiť domov, vraj na práce do koncentračného tábora.

Ilustračný obrázok k článku Peter spomína, ako mu odviedli mamu: Od 1. transportu židovských dievčat je to 80 rokov
Foto: Peter Handzuš

Bolo 25. marca 1942, keď z popradskej železničnej stanice odišiel vlak s tisíckou mladých dievčat v dobytčích vagónoch. Smeroval do tábora Auschwitz-Birkenau. Domov sa z neho vrátili iba zhruba dve desiatky z nich.

Členovia prešovskej ŽNO sa ako každý rok zastavili na popradskom židovskom cintoríne a následne pri spomienkovej tabuli na železničnej stanici položili vence, zapálili sviečky a pomodlili sa modlitbu na pamiatku obetí holokaustu.

Vraj na práce

"Medzi mladými židovskými dievčatami, ktoré odviedli do tábora, bola aj moja mama, vtedy 16-ročná Klára Lustbaderová. V Prešove chodila na evanjelické gymnázium a zo dňa na deň musela ako prvá z rodiny opustiť domov, vraj na práce do koncentračného tábora. Bola jednou z mála tých, ktoré to prežili. Ale jej ďalší život po vojne nebol dobrý, pretože sa už v podstate nikdy z koncentračného tábora nespamätala,“ zaspomínal si tajomník ŽNO Prešov Peter Chudý.

Dodal, že o hrôzach koncentračného tábora sa dozvedel viac od svojej babky. Mama totiž o tom, čo za múrmi koncentráku prežila, nikdy nehovorila.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Symbolicky tak, ako počas vojny mnohí Slováci pomáhali Židom, sa podľa Chudého aktuálne práve členovia prešovskej ŽNO starajú o utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny.

Pomohli rodinám

V priestoroch Komunitného centra ŽNO im ihneď po vypuknutí vojnového konfliktu vytvorili miesto na dočasné ubytovanie s kapacitou pre desať osôb. Prioritne sú určené pre matky s deťmi. Ako informovala predsedníčka ŽNO Prešov Margita Eckhausová, doteraz poskytli jednorazovú materiálnu a potravinovú pomoc viac ako dvom desiatkam utečencov.

S prechodným ubytovaním pomohli štyrom rodinám.

Aktuálne je v centre ubytovaných sedem ľudí z dvoch rodín v príbuzenskom vzťahu. „Denne sa o ubytovaných ukrajinských utečencov starajú naši šiesti dobrovoľníci, členovia ŽNO zväčša v dôchodkovom veku," dodala Eckhausová s tým, že pomoc s menšou podporou od Ústredia ŽNO financujú prevažne z vlastných zdrojov.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM