Správy

Prvenstvo pre Prešovský kraj aj okres: Máme najviac obyvateľov s ukrajinskou národnosťou

Z hľadiska podielu obyvateľov s ukrajinskou národnosťou je to však okres Medzilaborce s podielom obyvateľov ukrajinskej národnosti 2,16 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Prvenstvo pre Prešovský kraj aj okres: Máme najviac obyvateľov s ukrajinskou národnosťou
Zdroj: Facebook.com/andreaturcanova.sk

Najvyšší počet obyvateľov s ukrajinskou národnosťou je v Prešovskom kraji. Najvyšší počet obyvateľov s ukrajinským štátnym občianstvom je v Bratislavskom kraji. Pre Tasr to uviedla Jasmína Stauder, hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021.

„Najviac zastúpená ukrajinská národnostná menšina je v Prešovskom kraji s počtom 2 859 a Košickom kraji s 2 078 obyvateľmi, ktorí sa k ukrajinskej národnosti hlásili. Pomerne silná je ukrajinská národnostná menšina aj v Bratislavskom kraji s počtom 1 990 obyvateľov,“ skonštatovala Stauder.

V okrese 722

Z hľadiska okresov je najvyšší počet obyvateľov s ukrajinskou národnosťou v okrese Prešov, kde žije 722 obyvateľov s ukrajinskou národnosťou, čo predstavuje 0,42 percenta zo všetkých obyvateľov kraja.

Z hľadiska podielu obyvateľov s ukrajinskou národnosťou je to však okres Medzilaborce s podielom obyvateľov ukrajinskej národnosti 2,16 percenta.

Zostaňte u nás, máme ďalšie nové správy:

Najvyšší počet obyvateľov s ukrajinským štátnym občianstvom je v Bratislavskom kraji, kde žije 1984 obyvateľov.

Michalovce a Sobrance

V rámci okresov má najvyšší počet obyvateľov s ukrajinským štátnym občianstvom okres Michalovce (376). Z hľadiska podielu sú to Sobrance, kde má 1,01 percenta zo všetkých obyvateľov okresu ukrajinské štátne občianstvo.

Zo štatistických údajov posledného sčítania tiež vyplýva, že ukrajinskú národnosť si uviedlo 9 451 trvalo bývajúcich obyvateľov na území SR, čo predstavuje 0,17 percenta. Ako ďalšiu národnosť ju uviedlo 1 586 trvalo bývajúcich obyvateľov na území SR, čo predstavuje 0,52 percenta. Ukrajinské štátne občianstvo má 6 339 trvale bývajúcich obyvateľov na území SR.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM