Ľubomír Hudačko Kultúra

Prvá premiéra Divadla A. Duchnoviča: Absurdná tragikomédia v rusínskom jazyku!

Prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) uvedie v piatok na veľkej scéne prvú premiéru v tejto sezóne. Ide o absurdnú tragikomédiu v rusínskom jazyku od Slawomira Mrožeka Letný deň, ktorá vznikala pod režisérskym dohľadom Jakuba Nvotu. V hlavnej úlohe sa predstaví aj známy Jevgenij Libezňuk.

Ilustračný obrázok k článku Prvá premiéra Divadla A. Duchnoviča: Absurdná tragikomédia v rusínskom jazyku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Diváci sa môžu tešiť najmä na absurdity zo života. Hlavnými postavami sú Zdar a Nezdar, teda človek, ktorému sa darí a ten, ktorému sa nedarí, no obaja chcú spáchať samovraždu. Aj to je podľa Marka jedna z absurdít hry. Spoločnú túžbu týchto dvoch mužov po smrti naruší príchod jednej ženy do ich života.

„S Jakubom Nvotom sme už spolupracovali na hre Anjel prichádza do Babylonu a už po premiére sme uvažovali, čo by sme mohli spolu ešte spáchať. Viac ako pred polrokom vznikol nápad, lebo môj sen bol Mrožek, že by možno bolo na túto dobu zaujímavé urobiť absurdnú drámu Mrožka Letný deň. Zhodou okolností sa stalo to, že v auguste Mrožek zomrel a Jakub mi písal, že nám nikto neuverí, že sme to neplánovali, no naozaj sme to neplánovali,“ povedal riaditeľ DAD Marián Marko.

V hlavných úlohách sa predstavia Jevgenij Libezňuk, Jozef Pantlikáš a Vladimíra Brehová. Prvá premiéra hry Letný deň je naplánovaná na piatok (18. 10.) o 19.00 h a druhá na stredu (23. 10.) rovnako o 19.00 h. DAD podľa riaditeľa chystá v tomto roku ešte premiéru hry v ukrajinskom jazyku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM