Správy

Problém sa stále nerieši: Aktivisti na Levočskej protestovali, dôvodom doprava a R4

Pôvodne bolo v pláne usporiadať Prešovský protest 65 formou blokády cesty v meste za rýchle vybudovanie rýchlostnej cesty R4.

Ilustračný obrázok k článku Problém sa stále nerieši: Aktivisti na Levočskej protestovali, dôvodom doprava a R4
Zdroj: Facebook.com/NasPresov

Tichým protestom na Levočskej ulici v Prešove občianske združenie (OZ) Náš Prešov v stredu poukázalo na podľa neho stále pretrvávajúci problém s termínom začatia kompletnej výstavby rýchlostnej cesty R4. TASR o tom informoval René Polačok zo spomenutého OZ.

Pôvodne blokáda

Ako povedal, pôvodne plánovali usporiadať Prešovský protest 65 formou blokády cesty v Prešove za rýchle vybudovanie rýchlostnej cesty R4.

„Prešov mal byť jediným miestom blokády v rámci Prešovského kraja. Informácia bola doručená všetkým samosprávam, ktoré následne začali vyjadrovať podporu protestu. Zároveň potvrdzovali osobnú účasť i svojich spoluobčanov na proteste, čo nás potešilo a zároveň zaviazalo k ďalším aktivitám,“ povedal Polačok s tým, že pre zhoršenú epidemickú situáciu sa rozhodli usporiadať protest bez účasti verejnosti.

Dôvod 65 sviečok

Tichý protest 65 pozostával v zapálení 65 sviečok v tvare R4. „Jedna sviečka vyjadrovala jeden nevystavaný kilometer, a to za obidva profily rýchlostnej cesty R4. Celé to symbolizovalo ‚sviečky na hrobe R4‘, ktorá stále nestojí,“ vysvetlil Polačok.

„V prípade, že do konca lockdownu Ministerstvo dopravy a výstavby SR nevyhlási súťaž na zhotoviteľa druhej etapy rýchlostnej cesty R4 – severný obchvat Prešova a nevyhlási súťaž na zhotoviteľa analýzy vhodnosti výstavby rýchlostnej cesty na zvyšných osem úsekov, a to ako celku a cez PPP projekt, zorganizujeme prvú zo série blokád Prešova na 65 minút,“ dodal Polačok.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v stredu po rokovaní vlády odkázal Prešovčanom, že na nich nezabúda. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) je podľa neho pripravená, teraz však nemá rozpočtovú istotu, aby mohla zodpovedne vyhlásiť verejné obstarávanie na druhú etapu obchvatu Prešova.

Budúci týždeň?

„Mám však prísľub aj štátneho tajomníka, aj ministra financií, že pri návrhu štátneho rozpočtu budúci týždeň v parlamente budú tieto požiadavky zohľadnené,“ uistil Doležal.

Spustenie súťaže je tak podľa neho reálne budúci týždeň.

V prípade zostávajúcich úsekov smerom na poľské hranice, tzv. Via Carpatia, sa bude podľa slov ministra v priebehu decembra súťažiť zhotoviteľ štúdie, ktorá preverí vhodnosť tohto úseku na financovanie PPP projektom. Dodal, že sa posudzuje aj projekt Turany – Hubová a tunel Karpaty.

„Vyzerá to tak, že tá R4 by mohla byť súca na financovanie prostredníctvom PPP,“ skonštatoval Doležal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM