Ľubomír Hudačko Rôzne

Prísny režim v prešovskom Domove nádeje: Vianoce bez alkoholu a aj návštev!

Niektorí budú môcť ísť von, no alkohol a iné návykové látky majú prísne zakázané. Klienti Resocializačného strediska Domov nádeje v Prešove prežívajú Vianoce bez alkoholu a návštev. Podobný program ich čaká aj na Silvestra.

Ilustračný obrázok k článku Prísny režim v prešovskom Domove nádeje: Vianoce bez alkoholu a aj návštev!
Zdroj: Webnoviny.sk

V Domove nádeje sa lieči asi 20 ľudí z celého Slovenska práve zo závislostí od alkoholu, liekov, drog a hazardných hier. Ako povedal vedúci zariadenia Branislav Božek, klienti tu denne pracujú v kuchyni, práčovni, autoumyvárni alebo pneuservise. Počas sviatkov i program trocha upravili, aby si užili nielen slávnostnejšiu atmosféru, ale aj oddych.

„Svojim spôsobom upravíme program klientov, napríklad, pozeranie televízneho programu, pretože počas bežného týždňa je možné sledovať televízny program po večierke len v deň, ak po ňom nasleduje deň pracovného voľna. Inak je večierka o desiatej. A na Silvestra, ale aj cez sviatky určíme, kedy je večierka, lebo je pekný program. Na Silvestra môžu ísť niektorí aj von,“ povedala terapeutka Ľubica Sluťáková.

Návštevy však počas Vianoc nie sú povolené. Len piati z klientov dostali priepustku a mohli ísť na sviatky domov. Pod stromčekom si však našli darčeky aj tí, ktorí zostali v zariadení. Boli v nich hygienické potreby a podľa Božeka ich financovali väčšinou sponzori. Štedrovečerný stôl si pripravili sami, dokonca aj koláče si piekli klienti. Po večeri mohli ísť aj na polnočnú sv. omšu. V zariadení sa musia klienti liečiť 13 až 24 mesiacov, predtým museli absolvovať liečbu v zdravotníckom zariadení. Okrem pracovných aktivít v dielňach absolvujú spoločnú aj individuálnu terapiu.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM