Rôzne

Prírodné kúpalisko Delňa v budúcnosti: Toto sú VIZUALIZÁCIE, ako by mohla vyzerať

Mesto Prešov v marci vyhlásilo urbanisticko-architektonickú a krajinársku súťaž návrhov Prírodné kúpalisko Delňa. Víťaz je známy a takéto sú vizualizácie.

Ilustračný obrázok k článku Prírodné kúpalisko Delňa v budúcnosti: Toto sú VIZUALIZÁCIE, ako by mohla vyzerať
9
Galéria
Zdroj: Architektonické štúdio Atrium

Cieľom súťaže bolo nájsť najlepšie a najvhodnejšie urbanisticko – architektonické a krajinárske riešenie celého areálu prírodného kúpaliska vrátane plôch, ktoré nie sú v súčasnosti využívané, a to tak, aby sa dosiahol funkčný a zároveň prírodný charakter prostredia obľúbeného rekreačného areálu. Odbornej porote sa najviac páčil návrh košických architektov.

Čo u víťaza zaujalo

Odbornej porote sa najviac páčil návrh košických architektov, ktorí získali 1. miesto. Ide o Architektonické štúdio Átrium s.r.o. z Košíc, ktorý prináša jednoznačný a čistý koncept. „Jeho hlavnú os tvorí pešia a obslužná trasa od vstupu do areálu pozdĺž severného brehu vodnej nádrže. Zahŕňa tiež sektor dennej rekreácie a oddychu oddelený od pobytovej zóny s chatkami a kempingom. Tretím silným prvkom je pavilón s vybavenosťou na západnom brehu nádrže, ktorý prepája vstupné priestory do areálu s hotelom,“ informuje o víťazovi architektonický portál archinfo.

Riešenie rozpracované na 3 etapy umožňuje minimalizovať finančné náklady na realizáciu. Predpokladané náklady na realizáciu Delne podľa tohto návrhu sa odhadujú vo výške viac ako 2 milióny eur.

Primátorka: Novinkou kempovanie

Primátorka Andrea Turčanová na adresu víťazného návrhu uviedla, že pozitívne hodnotí zachovanie prírodného areálu, ktorý bude zveľadený a viac sa prispôsobí potrebám rekreantov. "Jednou z noviniek bude možnosť kempovania, ktorú môžu využiť najmä mimoprešovskí návštevníci, ako aj návštevníci Dobrého festivalu. Pôvodnú vodnú plochu dopĺňame o rôzne atrakcie a vytvorenie komfortnejšieho plážového vstupu. Výhodou návrhu je, že si nebude vyžadovať vysoké investície a s realizáciou vieme začať veľmi skoro. Dôležitým prvkom bude aj nový vstup do areálu zo strany od priemyselnej zóny priamo ku kempingu, čo bude veľmi funkčne využívané počas Dobrého festivalu, najmä pri vjazde áut s ťažkou technikou,“ vysvetlila.

Do súťaže sa zapojili autori zo Slovenska a Nemecka a mesto Prešov tak získalo kvalitné komplexné urbanistické, architektonické a krajinárske názory na širšie riešené územie. „S víťazom súťaže mesto Prešov pristúpi k priamemu rokovaciemu konaniu na vypracovanie ďalších stupňov projektovej dokumentácie, ktoré je však podmienené schválením finančných prostriedkov v mestskom zastupiteľstve,“ uviedla k téme tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

V druhej polovici augusta mesto Prešov zrealizuje v priestoroch Mestského úradu výstavu ocenených a odmenených návrhov. Podmienky súťaže boli overené Slovenskou komorou architektov a odrážali požiadavky mesta na vytvorenie možností celoročného užívania areálu, ekologické riešenia v súvislosti s adaptáciou na zmenu klímy i posilnenie biologického čistenia vody v nádrži.

A v obrazoch si pozrite ako by kúpalisko Delňa mohlo v budúcnosti vyzerať. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Novinkou bude aj kempovanie: FOTO, ako by mohla vyzerať Delňa v budúcnosti
9
Galéria
Zdroj: Architektonické štúdio Atrium
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM