Správy

Pripravte sa, na dvere môžu zaklopať opytovatelia: TOTO u vás budú zisťovať

Pre rok 2021 bolo do zisťovania vybraných 473 samospráv, medzi nimi aj mesto Prešov. Do zisťovania bolo náhodným výberom zaradených takmer 3 900 domácností.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa, na dvere môžu zaklopať opytovatelia: TOTO u vás budú zisťovať
Zdroj: Martin Károly

Národná banka Slovenska v spolupráci so Štatistickým úradom SR uskutočňuje na Slovensku Zisťovanie o financiách a spotrebe domácností 2021, ktoré je súčasťou európskeho projektu Household Finance and Consumption Survey 2021. Mesto Prešov o tom informuje na svojej webstránke.

„Projekt je koordinovaný Európskou centrálnou bankou a zúčastňujú sa na ňom všetky krajiny eurozóny. Jeho cieľom je získať spoľahlivé údaje o súčasnej ekonomickej situácii domácností v eurozóne. Zisťovanie sa uskutoční od júla až do októbra 2021,“ vysvetlila tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

Čo umožnia výsledky

Údaje zo zisťovania podľa jej slov poskytnú podklady pre rôzne štúdie, ako napríklad bytové otázky mladých, úspory a dôchodkové otázky starších osôb, výskum vplyvu bohatstva na spotrebu, zadlženosť domácností či prístupnosť získania úveru.

„Výsledky zisťovania umožnia získať dôležitý pohľad na ekonomické správanie sa rozličných typov domácností, čím sa stanú cenným prínosom v mnohých hospodársko – politických oblastiach eurosystému,“ doplnila Šitárová.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Pre rok 2021 bolo teda do zisťovania vybraných 473 samospráv, medzi nimi aj mesto Prešov. Do zisťovania bolo náhodným výberom zaradených takmer 3 900 domácností.

Listom vopred

„V období zisťovania vybrané domácnosti navštívi pracovník poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa preukazom zamestnanca ŠÚ SR. Domácnosť bude vopred oslovená listom, kde bude uvedený kontakt na opytovateľa, ako aj na príslušného vedúceho pre prípadné overenie,“ poznamenala ďalej Šitárová s tým, že všetky informácie, ktoré v rámci tohto zisťovania domácnosti poskytnú, budú spracované anonymne a využijú sa výhradne pre štatistické a vedecké analýzy nekomerčného charakteru.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM