Kultúra

Prinesie otázky, odpovede sú na divákovi: Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie novú hru

Uvidíme ďalšiu premiéru v rusínskom jazyku, ktorú pripravuje Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Pôjde o inscenáciu Známy neznámy.

Ilustračný obrázok k článku Prinesie otázky, odpovede sú na divákovi: Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie novú hru
10
Galéria
Zdroj: TASR

Tá nastoľuje otázky spojené s doterajšou históriou ľudstva, jej premiéra je na pláne v piatok 18. októbra.

Na utorňajšej tlačovej besede hosťujúci režisér predstavenia Anton Korenči konštatoval, že inscenácia prináša len otázky, odpovede sú na divákovi.

Netušíme, kto je človek

„Rozhodli sme sa inscenovať túto hru preto, pretože si myslíme, že stále netušíme, kto je človek, kto sme my a prečo sa správame a rozhodujeme tak, ako sa správame a rozhodujeme. Dejová línia je o dejinách ľudstva skrz míľniky, respektíve to, čo my považujeme za míľniky, keď sa menila ľudská spoločnosť, od úplného akoby vzniku ľudskej spoločnosti, až po súčasnosť. Míľniky súvisia skôr s tým, ako sa menia vzťahy v spoločnosti medzi ľuďmi,“ uviedol režisér.

Literárnou predlohou hry vo voľnej podobe je text vojvodinského Slováka Vladimíra Hurbana Vladimirova Homo sapiens, ktorý napísal v roku 1924.

Diela Vladimirova sa podľa Korenčiho hrali v slovenských divadlách viackrát, ale táto hra má slovenskú premiéru. „Robilo sa mi tu vynikajúco, herecký kolektív je nadaný, disciplinovaný a pri tvorbe hry mimoriadne aktívny,“ poznamenal Korenči.

Herci prišli s nápadom

Inscenácia vzhľadom na jej podobu nemá ústrednú dejovú postavu, účinkuje spolu desať členov hereckého tímu DAD. Herečka Zdenka Kvasková na tlačovej besede podčiarkla, že vďaka režisérovmu prístupu mohol každý herec prísť so svojím nápadom a pokúsiť sa ho dostať do javiskovej podoby.

„Vyhranené postavy alebo charaktery sme nejako nemali. Skôr išlo ako keby o kolektívne konanie. Dalo mi to veľa. Improvizácia bola vo vysokej miere hlavne na tých skúškach. Mohli sme improvizovať v hudbe, hráme tam na nástrojoch, spievame a takisto v pohybe,“ doplnila Kvasková.

Jedné divadlo, čo hrá v rusínčine

Autorkou scény je Mária Zubajová, kostýmy navrhla Silvia Korenči Zubajová a o scénickú hudbu sa postaral Marián Zavarský. Členom inscenačného tímu je aj choreografka Renata Ptačin a dramaturgiu má na starosti Adriana Totiková.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku. Hra Známy neznámy je v 74. sezóne vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo ešte pod názvom Ukrajinské národné divadlo, v poradí 379. premiérou a prvou v sezóne 2019/2020. Na jej realizáciu DAD získalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR.

Viac vám napovedia zábery zo skúšky tejto hry, ktorú si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Nová hra v prešovskom rusínskom divadle: Zábery zo skúšky prezradia viac
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM