Správy

Primátorka v ROZHOVORE: Uplynulé roky boli náročné, bojovala som s 3 vážnymi ochoreniami

Pandémia nás podľa slov Andrey Turčanovej neustále presviedča, že to, čo sme považovali za samozrejmosť, môže byť v skutočnosti veľký dar a vzácnosť.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka v ROZHOVORE: Uplynulé roky boli náročné, bojovala som s 3 vážnymi ochoreniami
Zdroj: Mesto Prešov

Primátorka Andrea Turčanová pre Prešov Dnes 24 priznáva, že na odloženú či pozastavenú realizáciu investícií v meste malo v uplynulom roku vplyv viacero faktorov.

„Boli to napríklad personálne kapacity, nedostatok finančných prostriedkov a svoju daň si vyžiadalo aj šíriace sa ochorenie Covid-19,“ vysvetlila s tým, že realizované neboli úpravy plôch na ulici M. Čulena č. 42–50, stavebné úpravy plôch vo vnútrobloku na ulici Obr. mieru – Čsl. Armády, odvodnenie parkoviska M. Čulena 2–8, zastávková nika Vukov, komunikácia na ulici M. Murgaša, parkovisko na ulici Lesnícka medzi vnútroblokmi – 2. etapa, či rekonštrukcia garáží na ulici Bernolákovej. Viac prezradila v rozhovore.

Patria do tejto kategórie aj ďalšie nezrealizované plány? Napríklad stále je problémová lokalita ulice Kúty.

Rekonštrukciu sme nespustili z dôvodu majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov, ktoré blokujú niektorí obyvatelia.

Špecifickým prípadom je tiež rekonštrukcia ZpS Harmónia – Cemjata, kde už máme podpísanú zmluvu so zhotoviteľom stavebných prác, avšak ešte čakáme na zmluvu zo Štátneho fundu rozvoja bývania. Ďalšou špecifickou investíciou je technológia odpadových vôd v lokalite K Starej tehelni, kde sa nám v procese verejného obstarávania neprihlásil žiaden uchádzač.

Čo sa týka gastroprevádzok, ktoré prežívajú existenčné krízy, bude im mesto Prešov aj naďalej nápomocné?

Mesto citlivo vníma dopady pandemickej situácie na obyvateľov a osobitne na podnikateľov z oblasti gastra. Opakované zatváranie prevádzok je pre nich veľmi náročné a jeho dôsledky môžu byť v niektorých prípadoch likvidačné. Mesto Prešov sa preto rozhodlo odpustiť podnikateľom poplatky za umiestnenie terás aj počas tohtoročnej sezóny.

Podnikateľov z oblasti gastro priemyslu sme v predstihu už v marci 2021 informovali o tom, že si môžu vopred podať žiadosť o umiestnenie letnej terasy, aby sa včas pripravili na otvorenie exteriérových sedení, po uvoľnení protipandemických opatrení zo strany štátu.

Zásadnou témou bola v lete požiadavka pamiatkárov, ktorí predostreli, aké povinné prvky sa majú dodržiavať. Nestretlo sa to však príliš s pochopením podnikateľov…

Vedenie mesta Prešov požiadalo o súčinnosť Krajský pamiatkový úrad, ktorý deklaroval, že tento rok bude voči prevádzkovateľom terás ústretový. Na spoločnom stretnutí vedenie KPÚ súhlasilo s návrhom radnice, že od tých, ktorí mali na verejnom priestranstve v meste umiestnenú terasu aj vlani, nebude vyžadovať žiadne nové povinné prvky.

Takýmto spôsobom chceme minimalizovať finančné dopady na prevádzkovateľov.

Pokračovanie rozhovoru s primátorkou k ďalším témam nájdete v článku na 2. strane!

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM