Webnoviny - Rôzne

Primátori malých miest často berú viac ako Hagyari

Komunálne voľby priniesli v niektorých mestách na Šariši a Hornom Zemplíne radikálne zmeny. Tie sa netýkajú iba výmeny ľudí na najvyšších postoch, ale aj výšky platu primátora.

Porovnávanie podľa veľkosti miest môže prekvapiť. Výška platu primátora neodzrkadľuje počet obyvateľov v meste, v ktorom vyhral voľby. Aj keď sa základný koeficient odvíja od počtu obyvateľov podľa stanovenej tabuľky, ktorý sa násobí priemernou mesačnou mzdou zamestnanca v národnom hospodárstve za minulý rok, všetko môžu ešte zmeniť poslanci. V ich právomoci je k základu schváliť aj ďalšie zvýšenie.

Staronový primátor Stropkova Peter Obrimčák si po voľbách prilepší. Poslanci mu v meste s 10 700 obyvateľmi schválili plat 3 440 eur. V najmenšom okresom meste v Prešovskom kraji v Medzilaborciach, kde žije 6 700 obyvateľov, bude nový primátor Ivan Solej poberať plat 3 291 eur. Primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý riadi krajské mesto s viac ako 89 400 obyvateľov, má aktuálne 2 808,50 eura. Nový poslanecký zbor však ešte o jeho plate nehlasoval, uvedenú sumu mu schválili ešte bývalí poslanci. Viac ako prešovský primátor bude mať aj novozvolený primátor Svidníka Ján Holodňák, ktorému poslanci schválili 2 931 eur, pričom vo Svidníku žije okolo 12 200 obyvateľov.

Novozvolená primátorka Humenného Jana Vaľová, ktorá je aj poslankyňou dvoch orgánov – Národnej rady SR a Prešovského samosprávneho kraja, bude poberať primátorský plat 2 387 eur. Vaľová prehlásila, že už dopredu sa vzdáva všetkých odmien. V Humennom žije viac ako 35 400 obyvateľov. Rovnaký plat ako Vaľovej odklepli poslanci v Snine primátorovi Štefanovi Milovčíkovi, ktorý riadi mesto s 21 300 obyva­teľmi. Staronovému primátorovi Sabinova Petrovi Molčanovi sa plat nezmení, poslanci mu ponechali sumu 2 721 eur. Sabinov má asi 12 240 obyvateľov.

Vo Vranove nad Topľou zvíťazil v komunálnych voľbách na post primátora Ján Ragan, ktorý je súčasne aj podpredsedom Prešovského samosprávneho kraja. Krajskí poslanci mu v marci schválili mesačnú mzdu 2 300 €. Mestské zastupiteľstvo vo Vranove nad Topľou bude o jeho plate primátora rozhodovať v januári. Informácie agentúre SITA poskytli primátori a pracovníci mestských úradov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM