Milan Jusko Rôzne

Primátor v lanovom centre? Pozrite si ako vyvádzal...

V novopostavenom lanovom centre na sídlisku III si adrenalínový zážitok vyskúšal okrem iných i primátor mesta. Dodržal tak sľub, ktorý dal členom združenia Skalná hrana.

Nadšenci z Občianskeho združenia (OZ) Skalná hrana dokončili výstavbu outdoorového parku, ktorý vyrástol na Sídlisku III. Projekt budovania lanového centra so zázemím, ktoré slávnostne otvorili v utorok, realizovali v rámci programu cezhraničnej spolupráce s partnermi zo Svidníka a poľského Krosna.

Predseda OZ Ľubomír Kuderjavý uviedol, že základom pre realizáciu tohto zámeru bolo 6000 metrov štvorcových plochy, ktorú dostali do prenájmu od mesta za účelom vybudovania športového areálu pre širokú verejnosť.

Kuderjavý pripomenul, že v spolupráci s radnicou vypracovali projekt, s ktorým sa úspešne uchádzali o finančný príspevok z Programu cezhraničnej spolupráce Poľská republika – Slovenská republika 2007–2013. Cieľom bolo v spolupráci s partnermi vytvoriť cezhraničnú sieť produktov, športovo-rekreačných objektov aktívnej turistiky.

„Celkové náklady na projekt pre všetky tri zapojené mestá predstavovali 2,73 milióna eur. Konkrétne na vybudovanie Outdoor parku v Prešove pripadlo z toho 572.000 eur,“ spresnil Kuderjavý. Dodal, že stavebné práce na výstavbe prešovského parku sa začali v apríli minulého roka. Vlani v októbri začal proces kolaudácie, prebehlo školenie budúcich inštruktorov a odštartovali testovaciu prevádzku, kde sa overovalo fungovanie prekážok.

V rámci projektu sa konali aj rôzne sprievodné podujatia a školenia, ktoré napomáhali propagácii novovybudovaných športovísk. Išlo napríklad o školenia inštruktorov a animátorov lanových centier a voľnočasových aktivít, Letné cezhraničné hry mládeže a Zimné hry mládeže.

„Je to ďalšia skvelá správa pre oddych, relax a šport v našom meste. Tešíme sa, že spolupráca OZ Skalná hrana a mesta bola úspešná. Je to spôsob ako zachytiť ďalšiu časť mladej generácie, ktorá má rada adrenalínové športy, aby sa venovala radšej tejto činnosti ako iným aktivitám,“ zdôraznil primátor Pavel Hagyari.

Kuderjavý doplnil, že v areáli sú k dispozícii dva veľké okruhy lanových prekážok, jeden malý okruh, tímové prekážky, nízke prekážky, detský okruh, lanovka, trenažér, tréningová veža so základňami pre Big swing a Tarzanov skok. Súčasťou je tiež umelá lezecká stena.

V rámci medzinárodného projektu vznikol v Krosne lyžiarsky vlek a Park dobrodružstva a vo Svidníku sa zrekonštruovala mestská ľadová plocha.

presov24/tasr foto: Michal Jusko video: Milan Jusko

Primátor v lanovom centre? Pozrite si ako vyvádzal...
1
Galéria
lanove_centrum
46
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM