Milan Jusko Rôzne

Príjmy z daní v kraji presiahli 40 miliónov eur

Krajskí poslanci dnes schválili už štvrtú zmenu svojho tohtoročného rozpočtu. Návrh reaguje na nárast, ako aj pokles príjmových a výdavkových častí rozpočtu či presun jeho finančných prostriedkov z bežnej časti do kapitálovej. Potešiteľný je výber da

Bežné príjmy sa prijatou úpravou rozpočtu PSK navýšili o 326.048 eur, čo súvisí s tohtoročným nárastom výnosu kraja z dane z príjmov fyzických osôb.

„Príjem zo spomínanej dane k 30. júnu tohto roka dosiahol 40,6 milióna eur, kým v rovnakom období minulého roka to bolo iba 37,8 milióna eur. Situácia sa oproti vlaňajšku zlepšila, ale ešte stále nedosahuje úroveň výberu daní pred krízou,“ informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Ako dodala, na základe výnosu zo spomínanej dane sa na účet vyššieho územného celku vráti 300.000 eur, ktoré použil PSK v tomto roku na dotáciu rôznych subjektov. O 26.000 eur porastú v súvislosti so zmenou rozpočtu bežné výdavky vyššieho územného celku za úhradu služieb v oblasti autobusovej dopravy.

Krajskí poslanci dnes schválili zmenu rozpočtu, ktorá súvisí aj s nárastom kapitálových príjmov PSK v uplynulom období roka. Tie sa použijú na financovanie viacerých stavebných projektov.

O 23.500 eur sa zvýšia kapitálové výdavky kraja pre plánovanú rekonštrukciu Gymnázia v Lipanoch, ktorá bude zameraná na výstavbu bezbariérových plôch v areáli, ako aj interiéri tohto školského zariadenia.

Ďalší projekt v hodnote 23.900 eur bude ešte v tomto roku zameraný na rekonštrukciu vstupného areálu Hotelovej akadémie v Bardejove. Kapitálové výdavky kraja porastú aj o 3000 eur, ktoré použije vyšší územný celok na výstavbu bezbariérového výťahu v budove Úradu PSK v Prešove.

prešov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM