Ľubomír Hudačko Samospráva

Priečelie dominanty Prešova prejde obnovou: Divadlo Jonáša Záborského čaká oprava za 78 000 eur

Peniaze z rozpočtu kraja sa ušli aj dominante Prešova. Divadlo Jonáša Záborského bude mat zrekonštruované priečelie, no prostriedky sa budú čerpať aj na stredné školy. Pozrite si, ktorých sa to týka.

Ilustračný obrázok k článku Priečelie dominanty Prešova prejde obnovou: Divadlo Jonáša Záborského čaká oprava za 78 000 eur
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Parlament Prešovského samosprávneho kraja vyčlenil z tohtoročného rozpočtu peniaze na rekonštrukcie niektorých stredných škôl, na opravu Divadla Jonáša Záborského a menšími financiami pomohol aj svojim zariadeniam pre seniorov či domovom sociálnych služieb.

Spolu viac ako 77 800 eur sa investuje do poslednej tretej etapy opravy priečelia budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Rekonštruovať sa bude aj objekt U2 v Strednej priemyselnej škole strojníckej v Prešove, na ktorý vyčlenili 78 800 eur.

„Úprava rozpočtu sa realizovala v zmysle presunov medzi kapitálovým a bežným rozpočtom. Týkala sa presunu prostriedkov, ktoré máme rezervované na europrojekty a dali sme ich na použitie pre oblasť kultúry, sociálneho zabezpečenia a vzdelávania. Najväčšia časť išla do oblasti vzdelávania,“ uciedla vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

Tento priestor škola nevyužíva a prenajíma ho, no v rámci energetiky objekt nebol od budovy školy odčlenený. Podľa Holíkovej teda škola musela napríklad počas prázdnin v prípade potreby vykurovať nielen prenajímaný priestor, ale celú školu. Rekonštrukciou sa celý blok osamostatní a škola ho môže naďalej prenajímať, no z energetického pohľadu už na to nebude doplácať.

V oblasti školstva sa prostriedkami riešia najmä havarijné stavy na niektorých budovách stredných škôl. Najviac financií pôjde na opravu a zateplenie fasády Gymnázia v Lipanoch. Na tento účel poslanci jednohlasne schválili 166 000 eur. Na sociálne zabezpečenie PSK presunul približne 40 000 eur. Poputujú v menších sumách do šiestich zariadení v celom kraji, kde vďaka nim nakúpia elektroniku, modernizujú vstupné brány, bezbariérové kúpeľne alebo dochádzkový systém.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM