Správy

Priebeh a plány celoplošného testovania: Ako sú pripravené mestá Giraltovce a Sabinov?

Mestá na východe hlásia navýšenie počtu odberných miest. Prinášame aj ďalšie dôležité informácie k celoplošnému testovaniu.

Ilustračný obrázok k článku Priebeh a plány celoplošného testovania: Ako sú pripravené mestá Giraltovce a Sabinov?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V Giraltovciach mali počas predchádzajúcich kôl celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 vytvorené tri odberné miesta. Teraz ich navýšili o jedno miesto a rovnako sa predĺžil počet dní, kedy sa testuje. V Sabinove majú dve mobilné odberné miesta (MOM) a počas týždňa otvoria tretie.

Neobjednáva sa

„Počet odberných miest sa navýšil o odberné miesto v priestoroch polikliniky. Na odbery sa neobjednáva, nezdalo sa nám to potrebné, pretože odbery sa robia od stredy do nedele 24. 1., čo je navýšenie oproti predchádzajúcemu celoplošnému testovaniu o tri dni. Ďalej obyvateľstvo je viac premorené ako pri predchádzajúcom testovaní a v utorok 19. 1. sa testovalo v troch väčších firmách v meste,“ uviedol prednosta Mestského úradu v Giraltovciach Pavol Tchurík.

V priestoroch mestskej polikliniky sa môžu ľudia ešte otestovať vo štvrtok 21. 1. a v piatok 22. 1. v čase od 13.00 hod. do 16.00 hod.

Kedy sa dá ísť na test

V Komunitnom centre na Dukelskej ulici v piatok 22. 1. od 8.00 hod. do 15.00 hod., v sobotu 23. 1. od 7.00 hod. do 17.00 hod. a v nedeľu 24. 1. od 8.00 hod. do 12.00 hod. Počas víkendu sa bude testovať v priestoroch mestského úradu a v športovej hale v rovnakom čase, v sobotu 23. 1. od 7.00 hod. do 17.00 hod. a v nedeľu 24. 1. od 8.00 hod. do 12.00 hod.

V Sabinove zatiaľ fungujú dve MOM, pričom počas týždňa bude otvorené tretie.

Testovanie zamestnancov

„Rokujeme so všetkými tromi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, aby sme skríningové testovanie zabezpečili cez MOM. Tie by pracovali na dve zmeny vrátane víkendu, teda od rána do neskorých nočných hodín a aby sa tým vytvorila dostatočná kapacita na pretestovanie všetkých obyvateľov, ktorí sa potrebujú otestovať do utorka 26. 1.,“ uviedol hovorca hovorca mesta Juraj Vrábel.

Mesto podľa jeho slov v súvislosti s testovaním zároveň komunikovalo s najväčšími zamestnávateľmi v meste.

„Okrem jedného všetci prejavili záujem otestovať svojich zamestnancov na svojich pracoviskách. Takúto možnosť zvažuje aj mesto Sabinov ako zamestnávateľ viac ako 200 zamestnancov a ďalšie mestské organizácie. Konkrétnu organizáciu samotného testovania nastavujeme,“ doplnil Vrábel s tým, že podrobnejšie informácie zverejnia na webstránke mesta, ako aj na facebookovej stránke.

V obrazoch si pozrite aj zábery pomoci od Dominiky Cibulkovej, ktorá je po novom ako dobrovoľníčka súčasťou prvej línie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Cibulková v privej línii
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM