Zuzana Vajayová Rôzne

Pri výstavbe cintorína objavili pozostatky stredovekej osady

Archeológovia objavili neďaleko obytných blokov na sídlisku Šváby v Prešove pozostatky osady z obdobia stredoveku.

Vedúci archeologického výskumu Mário Comisso dnes pre TASR povedal, že osídlenie pravdepodobne z prelomu 12. a 13. storočia objavili počas záchranného výskumu, ktorý tu prebieha v súvislosti s výstavbou mestského cintorína.

„Máme zachytených cez sto kultúrnych objektov, z toho päť zahĺbených chát. Dá sa povedať, že 90 percent nálezov tvoria fragmenty keramiky. Zvyšné nálezy sú nejaké železné premety ako nožíky, respektíve ostrohy a prasleny,“ konštatoval vedúci výskumu. Na základe týchto nálezov a situovania osídlenia podľa vedúceho výskumu nejde o typickú stredovekú dedinu.

„Jedno, čo vieme potvrdiť určite, toto osídlenie má súvis so solivarským hradiskom, na ktorého mieste stojí v súčasnosti kostol sv. Štefana,“ doplnil Comisso. Pripustil, že mohlo ísť aj o dočasné sídlo nejakej vojenskej posádky, ktorá patrila k tomuto hradisku.

Okrem pozostatkov keramických hrncov a nádob sa v jednom zo sektorov našiel aj plytký objekt, z ktorého trčali kamene. Po začistení zistili, že ide o žarnov, teda zariadenie, na ktorom sa mlelo obilie na múku.

„Raritou je veľkosť, pretože priemer toho žarnova bol 55 centimetrov a podarilo sa nám zachytiť aj vrchný aj spodný kus. Vrchný bol trošku zničený, pretože bol tak plytko, že hlboká orba ktorá tu prebiehala v 20. storočí, z neho jednu časť odtrhla,“ povedal Comisso.

Spresnil, že na základe sondáže spolu s doterajším sektorovým odkrytím sa domnievajú, že objekty by sa mali nachádzať v poloblúku so šírkou asi 60 metrov. Podľa archeológa sa im podarilo zatiaľ preskúmať poloblúk s dĺžkou asi 140 metrov, kde sú v sondách potvrdené nálezy zo stredoveku.

So zdokumentovaním náleziska sa musia ponáhľať, nakoľko na spomínaných parcelách chcú začať s výstavbou a v priebehu nasledujúcich rokov tu má vyrásť areál nového mestského cintorína s príslušnou vybavenosťou.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM