Ľubomír Hudačko Správy

Pri Prešove postavili unikátny pamätník: Zhotovený je zo živých stromov a využijete pri ňom smartfóny!

Podobný objekt len tak ľahko nenájdete. Pri Prešove postavili Zelený pamätník, ktorý púta pozornosť z viacerých pohľadov. Ide o pamiatku, zhotovenú zo živých stromov a venovanú osobnostiam, ktoré reprezentovali obec, no nie sú pochované na miestnom cintoríne.

Ilustračný obrázok k článku Pri Prešove postavili unikátny pamätník: Zhotovený je zo živých stromov a využijete pri ňom smartfóny!
Zdroj: TASR

Unikátny Zelený pamätník postavili v obci Široké v okrese Prešov. Ako povedala Elena Timková, pracovníčka obecného úradu, pamätník je zvláštny z viacerých pohľadov.

Pozostáva z pamätnej dosky, na ktorej je umiestnených zatiaľ 12 tabuliek s menami významných osobností, ktoré svojím životom robili dobré meno obci, no nie sú pochované v Širokom. Hlavnou časťou pamätníka je však 12 stromčekov, označených tabuľkami s menom osobnosti, na počesť ktorej bol stromček vysadený.

Ďalšou zvláštnosťou je možnosť dozvedieť sa krátky životopis či dokonca vidieť fotografie spomínaných osobností cez QR kódy, umiestnené na pamätnej doske. Tie sa nasnímajú do smartfónu a s použitím aplikácie sa tieto informácie dajú získať priamo na mieste. V neposlednom rade je pamätník, podľa Timkovej, zvláštny aj tým, že je to otvorený projekt, pretože obec bude časom vysádzať ďalšie stromčeky a osadzovať tabuľky s menami ďalším významných osobností.

„Tento pamätník možno vnímať ako environmentálny projekt, pretože namiesto spracovania energeticky náročných materiálov ako je napríklad bronz, boli použité živé, stále zelené dreviny. Nadšenie z postavenia tohto pamätníka, ale aj uloženia schránky s odkazom pre budúce generácie do jeho základov prejavili aj pozostalí osobností, ktoré si tento pamätník uctili,“ uzavrela Timková.

foto: Široké

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM