Správy

Prezidentka udelila štátne vyznamenania: Ocenila aj Prešovčana Čekana + PROFIL

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila v nedeľu 24 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho piatich in memoriam.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka udelila štátne vyznamenania: Ocenila aj Prešovčana Čekana + PROFIL
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Štátne vyznamenania udelila prezidentka ôsmim ženám a 16 mužom v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy si prevzal aj vedec Pavol Čekan, najmä za zásluhy v oblasti vývoja a výroby testov na vírus SARS-CoV-2.

Čekan sa narodil 25. marca 1979 v Prešove. Od ôsmej triedy základnej školy vedel, že sa chce venovať prírodným vedám. V rodnom meste absolvoval Gymnázium Jána Adama Raymana, ktoré reprezentoval na chemických olympiádach. V mladosti sa venoval hudbe i spevu a je milovníkom slovenského folklóru.

Študoval na Islande

Po skončení stredoškolského štúdia sa hlásil na Slovensku na vysokoškolské štúdium medicíny. Keďže na prijímacích pohovoroch neuspel, rozhodol sa odísť do zahraničia.

Rok strávil v Spojenom kráľovstve a potom išiel študovať na Island.

Ponuka v New Yorku

Štúdium biochémie ukončil na University of Iceland a dostal ponuku na doktorandské štúdium na Islande a zároveň v Spojených štátoch – v Seattli na Washingtonskej univerzite.

Po šiestich rokoch ukončil doktorandské štúdium a v roku 2009 dostal ponuku na miesto odborného asistenta na Rockefellerovej univerzite v New Yorku. V nej sa venoval RNA biológii a molekulárnej patológii a tiež spolupracoval na vývoji nových patentovaných diagnostických me­tód.

Správy z Prešova ponúkame tu:

V roku 2013 začal pracovať v prestížnom americkom Národnom onkologickom inštitúte ako výskumný pracovník v odbore bunkovej a rakovinovej biológie.

Diagnostika rakoviny

Po návrate na Slovensko založil v roku 2016 spoločne s Vladimírom Wolfom a Petrom Kiliánom biotechnologickú spoločnosť MultiplexDX, ktorá výrazne posúva diagnostiku rakoviny.

V poslednom období sa stal Pavol Čekan známym participáciou na projekte výroby PCR testu na detekciu SARS-CoV-2 a je členom Vedeckej poradnej rady Ministerstva zdravotníctva SR.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov.

Tradičná kompetencia

Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu.

Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prezidentka rozdelila štátne vyznamenania
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM