Ľubomír Hudačko Správy

Prevencia voči kriminalite: V meste pribudli nové kamery, pokryté sú jeho všetky časti

V meste Vranov nad Topľou pribudlo 72 nových inteligentných kamier s analýzou zvuku a pohybu, ako aj štyri meteostanice na meranie kvality ovzdušia.

Ilustračný obrázok k článku Prevencia voči kriminalite: V meste pribudli nové kamery, pokryté sú jeho všetky časti
Zdroj: Pexels.com

Išlo o súčasť projektu Inteligentné mesto, ktorého realizáciu samospráva ukončila v závere minulého roka. Hlavným cieľom projektu je zvýšiť kvalitu, štandard a dostupnosť digitalizácie verejnej správy pre obyvateľov mesta, a to prostredníctvom zapojenia moderných technológií. TASR o tom informovala hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková.

Mestská polícia vo Vranove nad Topľou využíva kamerový systém od roku 2005. Nové kamery majú vyššie rozlíšenie a prispejú k zvýšeniu bezpečnosti v meste. Primátor mesta Ján Ragan označil kamerový systém za dôležitý nástroj prevencie kriminality.

Nepríjemné situácie

„Pokryté sú všetky časti mesta, aj tie, kde veľakrát dochádzalo k ničeniu majetku či vzniku nebezpečenstva v dôsledku odcudzenia majetku, ohrozenia zdravia na miestnych komunikáciách a vzniku ďalších nepríjemných situácií. Čiže pomocou tohto rozšírenia sa zvýši úroveň bezpečnosti na verejných miestach,“ uviedol.

V časti Rodinná oblasť osadili sedem kamier, v Čemernom 11, v Lomnici sedem a v ostatných častiach mesta, ako napríklad Okulka, Sídlisko 1. mája, Mlynská ulica, Juh alebo Lúčna ďalšie desiatky kamier. V rámci tejto aktivity doplnili monitorovacie stredisko o dva nové monitory, dva servery a nový ovládací panel.

Druhou aktivitou projektu bola inštalácia štyroch meteostaníc na meranie kvality ovzdušia. Ich úlohou bude sledovanie ukazovateľov, ako napríklad teplota a vlhkosť vzduchu, atmosférický tlak, prašnosť, znečistenie, UV index, ako aj smer a rýchlosť vetra.

Znižovanie znečistenia

Zistené údaje budú prenášané do dvoch LED vonkajších panelov na Námestí slobody a pri centre voľného času. Dáta budú vyhodnocované a budú podkladom opatrení na znižovanie znečistenia ovzdušia.

Osadené boli aj štyri informačné tabule, ktoré budú informovať o dopravnej situácii v meste.

Projekt zrealizovali s podporou Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Celkovo bolo preinvestovaných približne 421-tisíc eur, spolufinancovanie mesta bolo vo výške zhruba 21-tisíc eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM