Správy

Prevádzky v Prešove v čase totality: Fičali raňajky na stojáka či rifle za bony

Ktovie, koľko Prešovčanov si ešte dá stretnutie pri Automate. Prešovské obchody či prevádzky, na ktoré si už pamätajú len tí skôr narodení majú stále cveng.

Ilustračný obrázok k článku Prevádzky v Prešove v čase totality: Fičali raňajky na stojáka či rifle za bony
Zdroj: archív TASR

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné, alebo jedinečné. Kedysi boli prevádzky na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Pamätáte si na tieto?

Pekáreň pod Rozvojom

Rovno z pece vybratý chrumkavý, horúci a hlavne okrúhly chlebík sme si kupovali výlučne v pekárni pod Rozvojom. Obľúbené miesto pre obyvateľov sa vrylo do pamäte a aj po rokoch o ňom nahlas hovoria. Dnes v jej okolí nájdete niečo úplne iné.

Mliečny bar

Mliečny bar kedysi, dnes na jeho mieste poisťovňa. V tomto bare sa za socíku dali kúpiť raňajky, mlieko, kakao, biela káva a sladké rožky či lupačky. Scenár raňajky na stojáka v Mliečnom bare a neskôr do práce bol súčasťou života mnohých obyvateľov nášho mesta a spomienky naň sa pamätníkom teraz určite vyjavia.

Tuzex

O slávnom Tuzexe sa spievalo dokonca v pesničke, taký bol tento obchod populárny. Pozor však, nie v každom meste ste ho mohli navštíviť. Prešovčania ale to šťastie mali a v hojnom počte kupovali napríklad rifle, ktoré ste inde zohnať nemohli. A ak ste chceli oblečenie zo zahraničia, opäť ste boli na správnom mieste práve tu. Kúpiť ste si tam mohli samozrejme aj cukrovinky a všetko ste si mohli zadovážiť len za bony. Tie sa dali kúpiť od vekslákov za tri koruny. Dodnes je to obľúbené miesto na stretávanie, ibaže kúpiť v týchto priestoroch môžete bagety.

Prior

Jeden z mála väčších obdchodov bol Prior. Po Tuzexe či Rozvoji takisto známy obchodný dom v Prešove, ktorý by ste hľadali oproti Divadlu Jonáša Záborského na mieste dnešného nového nákupného centra. V Priore ste mali na prízemí potraviny, či galantériu a na poschodí kusový textil, alebo obuv. Kvalitné boli z tohto obchodu aj nákupné tašky, ktoré vydržali poriadny náklad a mali pevné rúčky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM