Ľubomír Hudačko Kultúra

Preteky, aké sa len tak nevidia: Traktoristi predviedli slalom medzi pneumatikami!

Nadšenci mohutných strojov si prišli na svoje na podujatí Brezovického volantu 2013. Účastníci sa zišli nielen z okolitých dedín, atrakcie boli pripravené aj pre najmenších. V poradí 6. ročník sa vydaril aj podľa vyjadrenia starostu obce.

Ilustračný obrázok k článku Preteky, aké sa len tak nevidia: Traktoristi predviedli slalom medzi pneumatikami!
Zdroj: Dnes24.sk

Už 6. ročník pretekov podomácky vyrobených traktorov „Brezovický volant 2013“ usporiadal uplynulú nedeľu Volant klub Brezovica v spolupráci s DHZ v Brezovici. Do areálu „Traktor trial“ nad starou pekárňou prišli aj vďaka peknému počasiu stovky ľudí. Dospelí si spríjemnili popoludnie pohľadom na zručnosti jednotlivých súťažiacich, deti sa tešili z atrakcií pre ne pripravených. K dispozícii mali kolotoč, nafukovací hrad i detský kútik, v ktorom sa realizovali aj kreslením traktorov.

Nadchla aj prehliadka traktorov

Do súťaže sa prihlásilo sedemnásť traktoristov rozdelených v dvoch kategóriách 4×2 a 4×4. Súťaž pozostávala z niekoľkých disciplín. V úvode bolo potrebné prejsť náročnú trať miestami bahnistú, taktiež zacúvať do garáže i potiahnuť bremeno. Pred cieľom to bol slalom medzi pneumatikami.

Päť súťažiacich bolo z Brezovice ostatní reprezentovali prevažne blízke obce ako Brezovička, Hermanovce, Križovany, Chmiňany, Oľšov, Vlača. Prišiel aj súťažiaci z Bardejova a Liptovského Mikuláša. Sprievodným podujatím boli ukážky členov motokrosového klubu z obce Rožkovany a na džípoch sa predviedli chlapci z terénneho tímu Vyšný Slavkov. Diváci si mohli prezrieť aj vystavené továrenské traktory s príslušenstvom.

V kategórií 4×2 víťazom sa stal Marian Fečo z Vlače, druhý bol Marian Stolárik z Brezovice zo štartovným číslom 4. Tretie miesto patrilo Štefanovi Jaššovi z Oľšova.

V kategórií 4×4 súťažilo medzi sebou dvanásť traktoristov. Prvé miesto získal Matej Adamko zo susednej Brezovičky. Striebro patrilo Ladislavovi Polomskému z Liptovského Mikuláša zo štartovným číslom 7. Lukáš Makara z Chminian bol tretí.

Slovo pre starostu

Záver podujatia organizátori spestrili losovaním tomboly. Svoje pocity z podujatia vyjadril na záver starosta obce Brezovica Jozefa Hodoši:

Ako sa z Vášho pohľadu sa vydaril dnešný už šiesty ročník pretekov ?

Veľmi vydarená akcia, ktorej predchádzala náročná príprava tohto podujatia, ale chlapci z prípravného tímu to zvládli. Teším sa z účasti traktoristov, motorkárov aj terénnych vozidiel, ktorí svojím účinkovaním a zručnosťou vytvorili skvelú atmosféru pre divákov.

Ako by ste porovnali prvé ročníky pretekov s dnešným? Čo sa zmenilo?

Prvý ročník bol viac-menej taký skúšobný na ktorom sa zúčastnili hlavne naši traktoristi. Postupom času sa tieto preteky dostali do povedomia širšej verejnosti a na štvrtom ročníku sme tu mali 4 traktory až zo Sihelného na Orave. A čo je dôležité, každým rokom pribúda množstvo divákov.

Aký bude váš odkaz pre stovky návštevníkov tohto pekného športového popoludnia?

Ďakujeme za skvelú účasť a podporu tohto netradičného motoristického športu. Tešíme sa na stretnutie opäť o rok.

Text a foto : František Eštočin

Brezovický volant 2013
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM