Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovských študentov ocenil minister: Zostrojili tancujúceho robota!

Spojenie Robo Cup junior predstavuje medzinárodnú súťaž v stavbe a programovaní robotov pre žiakov základných a stredných škôl. Už viac ako desať rokov motivuje mladých záujemcov o robotiku v úsilí vytvoriť napríklad najlepší robotický futbalový tím, alebo tanečnú prezentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovských študentov ocenil minister: Zostrojili tancujúceho robota!
Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročný Robo cup 2013 nebol pre Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú v Prešove, až taký úspešný ako ten v Istanbule z roku 2011, ale študenti sa nedali zahanbiť ani v holandskom meste Eindhoven. Minister školstva Dušan Čaplovič dokonca troch študentov odmenil!

Titul majstrov ušiel

Aj keď sa titul majstrov sveta nepodarilo získať, Prešovčania v pri príležitosti Dňa študentstva ocenil minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič Pamätným listom sv. Gorazda za úspešnú reprezentáciu Slovenskej republiky v odborných programátorských súťažiach. Poďakovania sa tak dostalo Radovanovi Srokovi, Barošovi Bartkovi a Imrichovi Štoffovi!

Tím si však z Eindhovenu zaslúžene odniesol špeciálnu cenu za elektroniku robota, ktorá rozhodne patrila k najprepraco­vanejším. Okrem riadenia pohybu troch všesmerových kolies jednosmernými motormi za zmienku stojí komunikácia s elektronickým kompasom, ktorý bol kľúčovým prvkom pre orientáciu robota na pódiu, synchronizácia s kulisami a hudbou pomocou IR komunikácie, ovládanie pohybu trupu, rúk a hlavy robota ďalšími siedmimi servopohonmi a ovládanie svetelných efektov na rukách a hlave robota.

Pred 2 rokmi chytili šancu za pačesy

V poradí 15. ročník robotickej súťaže Robo cup 2011 bol príležitosťou, ktorú chytili študenti SPŠE Prešov ako sa povie „za pačesy“. Vytvorili kvalitný tím riešiteľov (Slavomír Kožár, Pavol Vargovčík, Matej Vargovčík, Patrik Sopko a Stanislav Starec) pod vedením Petra Vargovčíka, kde každý člen sa už vopred prejavil ako zodpovedný a pracovitý.

Esom v súťaži mal byť robot Pinkie, ktorý mal šesť osí pohybu (dve nohy – kolesá, dve ruky, trup a hlavu). Nebol to hocijaký robot, ale robot, ktorého oblečenie dokázala rozžiariť dvojica výkonových RGB diód, spod farebných vlasov mu občas tajomne svietili, blikali červené bodové LED oči.

V tanečných kategóriách získal titul

Pinkie mal pre svoje motory a svetlá naprogramovaných na AVR platform niekoľko výrazných tanečných motívov, ktoré striedal v rytme hudby. Jednotlivé body rytmu dekódoval inteligentný algoritmus z mikrofónového zosilňovača, ktorý posielal procesoru robota prostredníctvom bluetooth komunikácie.

Celá choreografia vystúpenia bola aj vďaka množstvu a rôznorodosti efektov veľmi pestrá a vďaka rytmickému zladeniu si získala v súťaži nielen svojich fanúšikov, ale aj dlho očakávané ocenenie v dvoch hlavných tanečných kategóriách do 18 rokov – titul Majstri sveta. Vzácnej pochvaly a ocenenia sa študentom dostalo aj ministra školstva, vedy, výskumu a športu a ocenenie bolo vo forme Pamätného listu sv. Gorazda, ktorý je najvyšším rezortným ocenením za reprezentáciu Slovenska v medzinárodných olympiádach, záujmovo-umeleckých i športových súťažiach.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM