Rôzne

Prešovský urológ varuje: Na Slovensku pribudne ročne 2 300 prípadov karcinómu prostaty

Na Slovensku pravidelne absolvuje urologické vyšetrenie približne päť až 14 percent mužov, ktorí spĺňajú indikačné kritériá.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský urológ varuje: Na Slovensku pribudne ročne 2 300 prípadov karcinómu prostaty
Zdroj: archív Ivana Minčíka

Karcinóm prostaty je najčastejší prípad rakoviny u mužov v súčasnosti a druhá najčastejšia príčina úmrtia na malígne ochorenia u mužov v rámci Európy. Upozornila na to Slovenská urologická spoločnosť (SUS), ktorá aktuálne v spolupráci s ďalšími partnermi pripravuje populačný skríning karcinómu prostaty.

„Každý rok sa v Európe diagnostikuje okolo 450-tisíc nových pacientov s karcinómom prostaty v rôznom štádiu ochorenia. V rámci európskej štatistiky v incidencii už karcinóm prostaty predbehol kolorektálny karcinóm a je druhou najčastejšou príčinou úmrtia na malígne ochorenia u mužov. V roku 2018 zomrelo v Európe 107-tisíc mužov na karcinóm prostaty, čo je oveľa viac ako počet žien, ktoré zomreli v tom istom roku na karcinóm prsníka,“ uviedol Ivan Minčík, prednosta urologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove a prezident SUS.

Najspoľahlivejšia metóda

Základom preventívneho urologického vyšetrenia je vyšetrenie prostaty cez konečník a zistenie hodnoty prostatického špecifického antigénu (PSA) v krvi.

Najspoľahlivejšou metódou, ktorá dokáže potvrdiť či vyvrátiť rakovinu prostaty, je cielená biopsia prostaty.

Práve na ňu je zameraný aj medzinárodný workshop o diagnostike rakoviny prostaty, ktorý sa vo štvrtok a v piatok (22. 3.) koná v prešovskej nemocnici.

„Dvojdňové podujatie sa prvý deň zameralo na samotnú diagnostiku karcinómu prostaty, samozrejme, s praktickými ukážkami,“ povedal Minčík.

V piatok budú účastníci rozoberať zaujímavé miniinvazívne postupy v liečbe BPH (benígnej hyperplázie prostaty) s konkrétnymi prípadmi.

Takmer 600 úmrtí

Na Slovensku pravidelne absolvuje urologické vyšetrenie približne päť až 14 percent mužov, ktorí spĺňajú indikačné kritériá.

„Podľa oficiálnych štatistík na Slovensku pribudne ročne vyše 2 300 diagnos­tikovaných prípadov karcinómu prostaty, ročne na toto ochorenie zaznamenávame takmer 600 úmrtí,“ priblížil Minčík.

SUS aktuálne pripravuje v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR, Slovenskou rádiologickou spoločnosťou, slovenskými spoločnosťami pre všeobecné lekárstvo a zdravotnými poisťovňami spomenutý populačný skríning karcinómu prostaty. Týmto sa reflektuje odporúčanie Európskej komisie, ktorá v roku 2022 spolu s Európskou urologickou spoločnosťou za účasti ministrov zdravotníctva všetkých 27 krajín EÚ podpísala deklaráciu o zavedení skríningu karcinómu prostaty vo všetkých európskych krajinách.

„Vzhľadom na odbornú a organizačnú náročnosť tohto skríningového programu plánujeme do konca roka 2024 pripraviť štandardizované postupy a začať pilotné programy vo vybraných okresoch,“ priblížil Minčík.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM