Michala Halásová Správy

Prešovský unikát sa dočkal: Historický sklad soli čaká veľká obnova

Solivar pri Prešove patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Ide o unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. stor. V súčasnej dobe národná kultúrna pamiatka chátra.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský unikát sa dočkal: Historický sklad soli čaká veľká obnova
Zdroj: TASR

Vízia obnovy historického komplexu solivarských budov sa tak začína napĺňať. V roku 2011 získala radnica na ich opravu 2,5 milióna eur z eurofondov. Z dôvodu kontroly zmlúv medzi dodávateľmi práce už dva roky meškajú. Podľa spravodajského webu pluska.sk by sa to malo zmeniť už koncom marca. Po rekonštrukcii objektu by tak mali vzniknúť priestory na múzejnú činnosť i spoločenské podujatia.

Solivar pri Prešove patrí medzi najzaujímavejšie technické pamiatky na Slovensku. Ide o komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. storočia. K objektom na ťažbu kamennej soli a čerpanie soľanky v Solivare patrí najmä šachta Leopold, četerne, huta, varňa, sklad soli / komory /, kováčske dielne a klopačka / turňa /. Jama Leopold bola centrálnym stvárkovým dielom, ktoré treba považovať za najstaršie. Začali ju hĺbiť v roku 1571. Ide vlastne o jamu pôvodne nazývanú Cisárska, hlbokú 155 m.

Všetky nádrže tvorili jeden celok a boli umiestnené pod jednou strechou. Išlo o architektonicky najimpozantnejší objekt celého areálu. Vyhorel 18. mája 1986. Pôvodný areál bývalého panvového solivaru dotvárali ďalšie objekty, akými boli napr. slané kúpele, strojovňa, vozovňa a iné. V podstate už ide iba o budovy bez príslušného technického zariadenia a základného inventára, napr. turňa – zvonica, ktorá v starších časoch plnila funkciu klopačky. Postavená je na návrší – obvale. Klopaním na dosku sa oznamoval baníkom erárneho podniku začiatok pracovnej doby a iné významné alebo mimoriadne udalosti. Svoje poslanie ukončila po prvej svetovej vojne.

Areál panvového solivaru ako unikátny komplex technicko-technologických a iných objektov nemá v oblasti technických pamiatok podobného druhu na území Slovenska konkurenta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM