Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovský tréner Rado Cabúk: Toto je mojich 10 rád, ako zabojovať s kilami navyše

Jar je v plnom prúde a je to vhodný čas na zabojovanie s kilami navyše. Prešovský osobný tréner Radoslav Cabúk nám porozprával, ako podľa neho na to.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský tréner Rado Cabúk: Toto je mojich 10 rád, ako zabojovať s kilami navyše
4
Galéria
Zdroj: archív Radoslav Cabúk

Radoslav Cabúk z Realfitu sa cvičeniu v posilňovni venuje od svojich štrnástich rokov. Vtedy bolo jeho motiváciou zosilnieť a nabrať svaly, pretože dostal na ulici bitku. Mal rôznych trénerov, ale podľa jeho slov s minimálnymi úspechmi.

Dva razy vicemajstrom

„Neskôr sa mi podarilo nájsť ľudí, ktorí mi pomohli na prvú súťaž. Tú som absolvoval ako 20-ročný, ešte v kategórii junior v roku 2009. Ešte v tom roku sa začala moja trénerská kariéra a to popri vysokej škole. Venoval som sa jej, práci trénera a ešte som aj súťažil,“ hovorí. Rado sa stal dva razy vicemajstrom SR v klasickej kulturistike do 175 cm a po skončení VŠ sa rozhodol venovať trénerstvu už na plný úväzok.

Trénerský tím

Ako vraví, mal toľko klientov, že si dovolil vyškoliť a zamestnať ďalšieho trénera. „V roku 2014 som založil trénersky tím Realfit. So skúsenosťami som sa teda takto rozhodol podeliť,“ povedal pre Prešov 24 Radoslav Cabúk.

Aktuálne má tím okrem Rada ďalších štyroch trénerov a trénujú približne 120 ľudí. Rado chcel, aby ľudia dosiahli svoj cieľ a boli s jeho pomocou úspešní. „Teraz sa im snažím pomôcť nielen so zmenou postavy, ale aj celého životného štýlu. Ponúkam im aj zapojiť sa do komunity rovnako naladených ľudí. Chodíme behať a športovať aj vonku,“ pokračoval Rado.

Radoslava Cabúka sme sa opýtali, ako podľa neho je treba zabojovať s kilami navyše. Tu sú jeho rady:

10 rád Rada Cabúka:

1. Vylúčte pečivo. Tým sa vám vyčistí žalúdok a črevá. Odľahčíte ich od veľkej dávky lepku, droždia a výrazne znížite príjem sacharidov. Takmer okamžite sa vám zmenší obvod pásu o pár centimetrov.

2. Pite dostatok tekutín. Telo toho, kto pije málo je nútené zadržiavať si vodu v podkoží ako obranný mechanizmus. Pite viac a schudnete tým, že sa vám vyplaví voda z podkožia. Pite, keď ste smädní a sledujte si farbu vášho moču. Musí byť číri, ak nie je, pijete málo.

3. Zaraďte kvalitné tuky. Takými sú maslo, kokosový, olivový olej, avokádo, plnotučné mliečne výrobky, slanina aj klobása. Ak vaše telo nedostáva nejakú zložku zo stravy, v tele si ju chráni. Ak nebudete v strave prijímať tuky, ideálne tie zdravé, nebude ani vaše telo chcieť vydať vaše tukové zásoby.

4. Nekombinujte tuky a sacharidy. Slanina je super, ale nie s chlebom. To je recept na získanie nadváhy. Dajte si slaninu do praženice a zjedzte ju so zeleninou. Kombinácia mastného mäsa so zemiakmi je veľmi zlý nápad na schudnutie. Ak je kvalitné mäso z domáceho zdroja, môže byť aj mastnejšie. Ale so šalátom, nie s chlebom, zemiakmi alebo ryžou. Nesmie to byť delená strava ani bielkovinová diéta. Vždy je to kombinácia kvalitných bielkovín (vajíčka, mäso, ryby, syry), tuky (slanina, oleje, avokádo) a zelenina.

5. Dbajte na dostatočný prísun zeleniny. Najmä zelená zelenina obsahuje veľa tráviacich enzýmov a vlákniny. Vďaka tomu budete jedlo lepšie tráviť a vláknina pomôže s črevnou flórou. Pozor, počúvajte telo. Veľa zeleniny môže spôsobiť nafukovanie, preto ani príliš veľa zeleniny nie je dobrý nápad.

6. Začnite sa hýbať. Nemusíte hneď začať chodiť cvičiť do fitka. Začnite chodením do práce pešo alebo si auto odparkujte ďalej, aby ste sa museli prejsť. Vďaka tomu získate množstvo pohybu navyše a bez extra času.

7. Vyhnite sa extrémom. Ak príliš rýchlo znížite svoj príjem a pôjdete do drastickej diéty, budete sa zbytočne trápiť. Uškrtíte svoj metabolizmus na minimum. Výsledkom bude počiatočný rýchly úbytok na váhe. Následne si ale únava a vyhladovanie vyberú svoju daň. Nakoniec sa vyjete naspäť. Radšej pomaly, postupne a vždy aj so zvýšením pohybu.

8. Pozor na príliš dlhé a extrémne tréningy. Často robia ľudia chybu, že sa snažia v jednom tréningu odcvičiť veľa a na tréningu sa úplne vyčerpajú. Nastane taký kalorický dlh, že po cvičení na nich príde obrovský hlad a chuť na sladké. Radšej krátke a intenzívne tréningy so správnou odozvou tela.

9. Nezabúdajte na silový tréning. Veľa ľudí chce schudnúť najmä kardiocvičením. Tu patrí beh, bicyklovanie, korčuľovanie alebo rôzny druhy aerobiku. Tieto činnosti sú dobré ako doplnok, nemali by sme na nich však stavať svoje chudnutie. Pri týchto cvičeniach, ak trvajú nad 30 minút, sa vyplavuje kortizol, ktorý nám odbúrava svaly. Čím menej svalov máme, tým pomalší je náš metabolizmus a my spálime menej kalórií. Silový tréning podporí naše svaly. Okrem toho podporí uvoľňovanie hormónov, ktoré nám pomôžu spaľovať tuky a cítiť sa lepšie.

10. Neberte si príklady z bulvárnych časopisov. Tie sa snažia zázračnou diétou predať svoj časopis. Ak chcete schudnúť a hľadáte pomoc, vyhľadajte odborníka. Niekoho vo vašom okolí, kto je v tomto obore vzdelaný, má za sebou výsledky na sebe, ale aj na množstve klientov. Tým zvýšite svoju šancu, že schudnete, získate kondíciu a zároveň budete na tom zdravotne oveľa lepšie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM