Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovský Seattle: V meste sa bude nakrúcať unikátny film!

Je všeobecne známe, že Prešov je liaheň famóznych muzikantov. Množstvo rúk by nestačilo na to, aby sa spočítali mená, ktoré v hudobnej scéne dokázali vytvoriť nezabudnuteľné melódie. Metropola Šariša sa považuje za Prešovský Seattle a práve to je názov kinodokumentu, ktorý sa o scéne bude natáčať.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský Seattle: V meste sa bude nakrúcať unikátny film!
Zdroj: TASR

Dlhometrážny, 90 minútový dokumentárny film Prešovský Seattle sa venuje prešovskej hudobnej scéne. Nejde však o lokálne tému vzťahujúcu sa na jedno stotisícové mesto, ale celoslovenský (česko-slovenský) kultúrny fenomén, ktorý pretrváva už druhé desaťročie.

Natáčať by sa malo do apríla 2015

Ako je možné, že z mesta, ktoré nemá ani stotisíc obyvateľov, pochádza tak vysoké množstvo muzikantov? Fenomén Prešova ako „slovenského Seattlu“ je dobre známy. Dokument však približuje korene tohto fenoménu, atmosféru mesta a muzikantov a predstavuje kľúčové osobnosti prešovskej, a teda de facto i slovenskej hudobnej scény. Pracuje aj s množstvom archívneho materiálu.

Autormi kinodokumentu sú Michal Frank z Prešova a Ján Stračina z Bratislavy. Režisérom bude Ján Stračina, ktorý je zároveň aj koproducentom. Koproducentmi sú aj Slavomír Kráľovič a Patrizio Gente. „Natáčanie by malo prebiehať od septembra 2014 do apríla 2015 a premiéra filmu by mala byť 4.9.2015 v Prešove, tak je to zatiaľ naplánované,“dodal režisér Ján Stračina.

Aj archívny materiál

Prešovský hudobný svet je pestrý, generačne i štýlovo. Sprievodcami dokumentu sú niektoré kľúčové osobnosti tohto sveta, ktorý sa stal socio-kultúrnym pojmom minimálne v rámci Slovenska. Nejde o záležitosť mesta či regiónu, ale o to, ako môžu aktéri lokálnej kultúrnej scény z periférie, dostatočne diverzifikovaní i motivovaní, ovplyvniť kultúrny diškurz v rámci celej krajiny.

Odpoveď na túto otázku, postoje a príbehy jednotlivých kľúčových „hráčov“ slovenskej hudobnej scény, ale aj lokálnych „hýbateľov“, prináša dokument Prešovský Seattle, ktorý zároveň pracuje so širokým archívnym materiálom.

Lipa, Nagy, Táslerovci…

Predstavia sa v ňom známe mená z celospoločenského hľadiska, i tie, ktoré „boli pri tom“ a sú známe v rámci lokálnej prešovskej hudobnej scény, čo dotvára kontext celého fenoménu zvaného „Prešov- slovenský Seattle“. Katka Knechtová a Peha, Táslerovci z IMT Smile, Komajota, Chiki liki tu-a, Katka Koščová, Hrdza, Heľenine oči, Edo Klena, Peter Nagy, Peter Lipa, Ivana Christová, David Kollár, AMC Trio, ale tiež kultúrna komunita Umpax, mladá krv Papyllon, Atlantida, dlhoročný organizátor a podporovateľ amatérskeho hudobného podhubia Ľubomír Hanušín, fotopublicista Peter Zakuťanský. To je len časť mien, ktoré kreovali prešovskú hudobnú scénu a fenomén, ktorý z nej vzišiel. Práve o ňom, vrátane trendov, ktorými sa bude uberať, je kinodokument Prešovský Seattle.

„Práve v týchto dňoch podávame žiadosť na Audiovizuálny fond o dotáciu na výrobu kinodokumentu Prešovský Seattle. Prednedávnom nás Audiovizuálny fond podporil dotáciou na vývoj kinodokumentu. Výsledkom tejto podpory bude hotový scenár, ktorý už finalizujeme spolu s Michalom Frankom. Na osobných stretnutiach nám vyjadrili podporu aj primátor Prešova Pavel Hagyiri a riaditeľ PKO Prešov Emil Chlapeček,“ uviedol Ján Stračina, režisér filmu.

Prešovský Seattle
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM