Správy

Prešovský lekár vyvinul pozoruhodnú aplikáciu: Vie skrátiť čas vo vážnej situácii

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa hrdí novinkou. Prešovský lekár vyvinul aplikáciu, ktorá vie skrátiť čas vo vážnej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský lekár vyvinul pozoruhodnú aplikáciu: Vie skrátiť čas vo vážnej situácii
Zdroj: TASR

Prešovská nemocnica pomocou tejto mobilnej aplikácie spolupracuje pri diagnostike infarktu so záchranármi priamo v teréne. Skrátením času transportu pacienta k špecialistovi sa zvýši šanca na jeho záchranu.

Získať stratený čas

Novinku vyvinul vedúci lekár intervenčnej kardiológie prešovského kardiocentra Martin Studenčan, ktorý premýšľal, ako získať stratený čas a v spolupráci s agentúrou Wolftown vyvinul mobilnú aplikáciu STEMI. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. Studenčan uviedol, že pre pacienta s infarktom myokardu je rýchly liečebný zásah nevyhnutný. Osobitne to platí pre infarkt myokardu spôsobený náhlym upchatím srdcovej tepny (STEMI).

Prečítajte si tiež: Hodnotenie pôrodníc mamičkami? Tieto v Prešovskom kraji zaradili do TOP 3

V takom prípade je dôležité nielen to, aby sanitka so záchranármi prišla čo najskôr, ale aj to, aby bol pacient prepravený do špecializovaného kardiocentra. Štatistiky ukazujú, že 30 až 40 percent pacientov tento zákrok nestihne v optimálnom čase. Až polovica pacientov neprichádza do kardiocentier priamo, ale až ako sekundárny transport. Hlavnou príčinou je neistota v EKG diagnostike záchranármi priamo v teréne a potvrdzovanie EKG diagnózy infarktu v lokálnych nemocniciach. Tieto časové straty môžu byť pre pacienta osudné. Mobilná aplikácia prišla s riešením problému.

Znížiť percento úmrtí

Aplikácia nie je určená pre širokú laickú verejnosť, patrí výlučne do mobilného telefónu záchranára v teréne a lekára-kardiológa v cieľovom kardiocentre. Umožňuje okamžitú hlasovú aj obrazovú konzultáciu EKG medzi nimi. Po potvrdení diagnózy infarktu je pacient bez časových strát transportovaný priamo na katetrizačnú sálu kardiocentra, kde podstúpi špeciálny zákrok – koronárnu angioplastiku. Studenčan, ktorý zároveň pôsobí ako predseda pracovnej skupiny pre akútnu kardiológiu Slovenskej kardiologickej spoločnosti, sa domnieva, že pomocou tejto aplikácie je možné znížiť aj percento tzv. odvrátiteľných úm­rtí.

Téma pre ministerstvo

Táto téma je aktuálna aj pre ministerstvo zdravotníctva, ktoré uvažuje o vytvorení osobitnej pracovnej skupiny pre jej podrobnú analýzu a riešenie. Mobilná aplikácia umožňuje grafickú aj zvukovú notifikáciu o doručení EKG. Priebežne aktualizuje informáciu pre záchranára aj pre kardiocentrum o vzdialenosti sanitky aj o predpokladanom čase dojazdu. Prešovské kardiocentrum už tretí rok zabezpečuje nepretržitú najmodernejšiu katétrovú liečbu akútneho infarktu myokardu pre všetkých pacientov z Prešova a celého kraja.

Prečítajte si tiež: Zoznámte sa s nimi: Až 5 sestričiek z Prešovského okresu získalo prestížne ocenenie!

Takáto liečba, jej väčšia dostupnosť a včasnosť zásadným spôsobom znižuje výskyt komplikácií infarktu, čím sa zvyšuje šanca pacientov na prežitie. Kardiocentrum zabezpečuje vo svojom spádovom území implantáciu trvalých kardiostimulá­torov. Podieľa sa na vedeckovýskumnej činnosti a výchove pracovníkov. Celkový počet invazívnych výkonov v prešovskom kardiocentre je približne 2500 ročne, z toho prípady STEMI predstavujú okolo 600 ročne, ich počet stúpa.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM