Jakub Forgács Správy

Prešovský kraj OHROZIA búrky aj povodne: Platia už VÝSTRAHY 2. stupňa!

Záver pracovného týždňa prinesie poriadne divoké počasie. Na čo si treba dať v najbližších hodinách pozor?

Ilustračný obrázok k článku Prešovský kraj OHROZIA búrky aj povodne: Platia už VÝSTRAHY 2. stupňa!
Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj

Vo všetkých okresoch Prešovského kraja je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 – 50 mm / 30 min, s nárazmi vetra 20 – 23 m/s (70 – 85 km/h) a s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Výstraha 2. stupňa pred búrkami platí v piatok do 18.00 hod.

Nebezpečné javy

Výskyt sprievodných javov je podľa slov meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. „Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek (CO, starostovia, ministerstvá a pod.),“ píše SHMÚ.

Záplavy aj krúpy

Ako ďalej uvádzajú meteorológovia, intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a pod.).

„Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, el. vedení a ďalších objektoch. Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ píše SHMÚ s tým, že popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu.

„Krúpy môžu poškodiť vegetáciu, väčšie krúpy môžu poškodiť strechy, skleníky, automobily a pod. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku,“ dodávajú meteorológovia.

V piatok od 18.00 do soboty 18.00 hod. je navyše v celom Prešovskom kraji vydaná výstraha 1. stupňa pred búrkami.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM