Webnoviny - Rôzne

Prešovský kraj dá na zimnú údržbu takmer 5 mil. €

Údržba ciest v nadchádzajúcej zimnej sezóne bude Prešovský samosprávny kraj podľa predpokladov stáť 4,979 milióna eur.

Cestári majú pripravených 111 posypových vozidiel na priamy zásah a ďalších 25 záložných vozidiel pre prípad porúch. Navyše má Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja k dispozícii vyše 20 traktorov s radlicami a osádkami, 10 snehových fréz a pre pomocné práce 25 nakladačov.

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková, kraj je rozdelený na 109 okruhov. V 18 strediskách a piatich vysunutých pracoviskách je počas 24 hodín v troch zmenách v pohotovosti 333 vodičov, 75 strojníkov a 25 traktoristov. Chod služieb a zabezpečenie zjazdnosti ciest riadi počas zmien 18 dispečerov zimnej údržby ciest.

Samosprávny kraj sa predzásobil na zimu s posypovým materiálom v objeme 54 000 ton inertného posypového materiálu (75 %) a 8 600 ton chemického (62 %). Ako uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Vladimír Kozák, v súčasnosti prebieha ešte dopĺňanie zásob. Zámerom cestárov je dostať sa na úroveň 90 percent vykrytia odhadovanej spotreby.

Kozák informoval, že v tomto roku sa samosprávnemu kraju nepodarilo obnoviť a doplniť vozidlový park. „Techniku sme pripravovali na zimnú údržbu čiastkovými opravami hlavne vo vlastnej réžii. Dúfame, že zastaraná technika vydrží náročné prevádzkové podmienky,“ zhodnotil situáciu Kozák.

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja zabezpečuje zimnú údržbu na 2 348 km ciest II. a III. triedy vo svojej správe a zároveň na 629 km ciest I. triedy v správe Slovenskej správy ciest.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM