Webnoviny - Rôzne

Prešovský dopravný podnik plánuje obmedziť frekvenciu spojov

Dopravný podnik mesta Prešov z dôvodu krátenia rozpočtu a viazanosti rozpočtovaných financií, o čom rozhodli poslanci v apríli, prikročil k úsporným opatreniam.

Foto: SITA (WEBNOVINY) – Od 1. júna pripravujú zmenu cestovného poriadku, v ktorom na 11 linkách má dôjsť k väčším časovým odstupom medzi jednotlivými spojmi.

Drvivá väčšina pracovníkov podniku od toho istého termínu má ostať jeden deň v týždni doma za náhradu mzdy vo výške 60 percent. Ide o šetriace opatrenie, ktoré bude trvať do odvolania.

Žiadnu linku však celkom nezrušia

Riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov Peter Janus dnes pre agentúru SITA uviedol, že verejnosť tieto škrty pocíti na obmedzenej frekvencii spojov. Napríklad linky 1, 4, 8 budú mať namiesto 10-minútového intervalu 12-minútový rozdiel odchodov spojov v špičke. Na linkách, kde chodili spoje každých 20 minút, budú po novom premávať každú pol hodinu. Žiadnu linku však celkom nezrušia. Tieto zmeny nebudú suplovať letný cestovný poriadok, ten začne s ešte väčšími škrtmi vo frekvencii spojoch platiť od 1. júla.

Skrátenie pracovnej doby z vážnych prevádzkových dôvodov o jeden deň v týždni sa posudzuje ako iná prekážka v práci na strane zamestnávateľa. Ako informoval riaditeľ, dotkne sa to zamestnancov, ktorí si môžu odrobiť svoje povinnosti za štyri dni v týždni (pomocné a obslužné činnosti, údržbári, technicko-hospodárski pracovníci). Janus pripustil, že tento dopad nebude znamenať len skrátenú 60-percentnú mzdu v deň neprítomnosti v práci, ale strata na zárobku sa premietne aj do priemernej mzdy a následných náhrad (dovolenka, PN).

Cena riadnych lístkov sa zvyšovať nebude

Janus dnes rokoval s primátorom mesta Pavlom Hagyarim, s ktorým sa predbežne dohodli aj na znížení niektorých zliav. Dopravný podnik predloží návrh na zmenu cenového výmeru, kde u jednorazových zľavnených lístkov pôjdu ceny smerom hore. V praxi to znamená že zľavnený lístok v cene 20 centov pôjde na 25 centov, zo sumy 25 na 30 centov a z 35 na 40 centov.

Cena riadnych lístkov sa zvyšovať nebude. Mesačné zľavnené lístky, ktoré využívajú žiaci, študenti, dôchodcovia, pôjdu hore o 1, 65 €, u trojmesačných zľavnených lístkov ide návrh na zvýšenie o 4,20 €. Janus uviedol, že návrh nemusí ísť na schválenie do zastupiteľstva, musí ho však podpísať primátor.,

Dopravný podnik pripravil aj ďalšie racionalizačné návrhy, na ktorých sa zatiaľ s primátorom nedohodli. Odborári zo Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu sa chystajú v stredu vystúpiť na zastupiteľstve a požiadať poslancov, aby zrušili rozpočtové obmedzenia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM