Rôzne

Prešovský dopravný podnik apeluje na cyklistov a kolobežkárov: Pozor na MŔTVE uhly!

Vodiči MHD o vás nemusia vždy vedieť. Reč je o mŕtvych uhloch. Kde sa nachádzajú a ako sa im vyhýbať?

Ilustračný obrázok k článku Prešovský dopravný podnik apeluje na cyklistov a kolobežkárov: Pozor na MŔTVE uhly!
Zdroj: TASR/František Iván , Pixabay.com

„Prešovčania stále viac obľubujú jazdu na bicykli či kolobežke. Na pomery slovenských miest máme naozaj rozsiahlu sieť cyklistických chodníkov a v najbližších mesiacoch pribudnú ďalšie spoločné úseky pre cyklistov a cestnú dopravu,“ uvádza na sociálnej sieti a na svojom webe dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) s tým, že práve spoločné úseky pre cestnú aj cyklistickú dopravu si vyžadujú spoluprácu všetkých účastníkov cestnej premávky.

Podľa DPMP pokiaľ jazdíte na bicykli alebo kolobežke, mali by ste mať vedomosť o mŕtvych uhloch, v ktorých vás vodiči a vodičky hromadnej dopravy neuvidia, čo môže predstavovať riziko.

Kde sa nachádzajú?

Ako vysvetľuje dopravný podnik, mŕtve uhly autobusov a trolejbusov sú miesta, na ktoré vodič MHD nemá z kabíny zabezpečený výhľad aj napriek spätným zrkadlám.

„Principiálne sa jedná o miesta tesne pred čelom vozidla, po bokoch vozidla v prednej časti a za zadnou časťou,“ uviedol DPMP.

Aké sú odporúčania?

Prešovský dopravný podnik odporúča vyhýbať sa mŕtvym uhlom, na križovatkách nestáť tesne pred autobusom alebo trolejbusom, naopak stáť v priestore za prvou nápravou, pri jazde povedľa autobusu pohybovať sa v čo najväčšom odstupe od vozidla a ak sa dostanete do mŕtveho uhla, je podľa DPMP potrebné pozorne sledovať situáciu a predvídať, čo môže vodič MHD urobiť, či neplánuje odbočiť alebo zastať.

„Pokiaľ autobus alebo trolejbus stojí na zastávke, neprechádzajte na druhú stranu cesty tesne pred ním. Vodič sleduje cez spätné zrkadlá situáciu vo vozidle a pri dverách. Pred čelom vozidla môže byť chodec nižšieho vzrastu alebo cyklista neviditeľný,“ doplnil dopravný podnik.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM