Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovskí zaľúbenci a poverčivosť: Ako to u nás vyzerá so svadbami v piatok 13-teho a na Valentína?

Čierna mačka cez cestu či rozbitie zrkadla evokuje v mnohých ľuďoch obavy spojené s poverčivosťou. S tou je spojený aj piatok trinásteho, o ktorom sa zvykne hovoriť, že je dňom nešťastným. Hneď po tomto dni však nasledoval Valentín.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí zaľúbenci a poverčivosť: Ako to u nás vyzerá so svadbami v piatok 13-teho a na Valentína?
Zdroj: TASR

Berú Prešovčania povery či magické dátumy napríklad pri plánovaní sobášov na ľahkú váhu?

V letné soboty aj desať sobášov

Najobľúbenejším ročným obdobím na realizáciu jedného z najvýznamnejších dní v živote, ktorého predstavu si mnohí vysnívajú už v útlom detstve – deň svojej svadby, je oddávna vo všeobecnosti leto. Snúbenci si svoj dlho očakávaný deň, kedy si navzájom povedia svoje „áno“, chcú vychutnať v mene lásky, v kruhu rodiny a v čase plného slnka a farieb, aj keď podľa starých povier však ani letné dažďové kvapky neuškodia, v svadobný deň totiž prinášajú šťastie.

„Tieto predstavy dokonalého dňa sú takmer totožné v každom kúte Slovenska a Prešov nie je v tejto súvislosti výnimkou, v letné soboty sa tu totiž uskutoční aj desať sobášov,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Sobáše na Valentína

Nájdu sa však aj takí, ktorí si spečatenie svojho zväzku naplánujú na základe rôznych výkladov jednotlivých termínov. Kým v súvislosti s piatkom 13. je každoročne americká ekonomika v tento deň v mínusových číslach, pretože ľudia nejdú do práce a neuzatvárajú významné dohody, v Prešove sa za posledných desať rokov našli dva páry, ktoré uzavreli manželstvo v tento deň.

„Valentínsky dátum je na počty o čosi priaznivejší, v roku 2009 bolo 14.2. v meste Prešov 14 sobášov. Tentoraz boli plánované tri svadby,“ dodala hovorkyňa.

Svadba je však tak či onak pre každého jednou z najdôležitejších životných križovatiek, preto každý sníva o svadobnom dni ako romantickom, originálnom a nezabudnuteľnom zážitku. Aj keď u nás nie je až takým zvykom uzavrieť manželstvo vo vzduchu, pod vodou či pri mesačnom svite, každá svadba je o dvoch milujúcich a milovaných osobách.

Čítajte viac informácií o svadbách v Prešove!

Mohlo by vás zaujímať:

foto: ilustračné

Redakcii informácie sprostredkovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM