Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovskí vodiči bojujú s horúčavami: Ventilátor v aute aj prianie jazdiť v plavkách!

Vysoké teploty v týchto dňoch trápia i východné Slovensko. Výrazná klimatická zmena, ktorá opäť predbehlo jar pôsobí nielen na chodcov. Ako sa pred teplom bránia vodiči?

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí vodiči bojujú s horúčavami: Ventilátor v aute aj prianie jazdiť v plavkách!
Zdroj: Webnoviny.sk

Bez jari a klímy

Čakali sme dlhé mesiace na jarné prebúdzanie prírody i zvierat, no namiesto toho znenazdajky udreli obrovské horúčavy. Prechod medzi zimou a letom teda opäť vynechal spojku v podobe jari.

Nadšené sú najmä deti, ale úradníci či šoféri na cestách majú potu už akurát dosť: „V aute klimatizáciu nemám, jazdím na staršom type. Neviem si predstaviť cestu ním hoci len na nákup do hypermarketu bez prenosného ventilátora. Baterky v ňom však nevydržia dlho, je permanentne využívaný. Zrejme si budem musieť zabezpečiť niečo trvácnejšie,“ povedal nám vodič Marek, ktorý premýšľa aj nad alternatívou vyraziť do práce na bicykli.

Osvieženie i cez žalúdok

Naopak, našli sme aj nadšencov horúčav, ktorí ich privítali s radosťou: „Konečne som sa dočkala príjemného počasia. Zima mi liezla na nervy. Najradšej by som jazdila autom v plavkách. Keď mi je horúco, jednoducho vystrčím hlavu von a užívam si vietor vo vlasoch. Šoférovať však vtedy musí niekto iný,“ zhodnotila svoje zážitky so smiechom Ivana.

Na horúčavy má svoj recept aj Viktória, ktorá vodičák prevetrala po dlhej dobe: „Bola som práceneschopná, lenže práve v tomto období som už vyskúšala stav našich ciest aj ja. Nie je to žiadna lahoda jazdiť po kráteroch a ešte v takýchto teplotách. Na ne mám jednoduchý návod – vodu. Či už cez žalúdok alebo rovno naliať na povrch tela,“ povedala.

V okrese Prešov je vyhlásený 1. stupeň meteorologickej výstrahy. Miestami sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 31 – 33 °C. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti je nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Trvanie javu platí od 20.6.2013 11:00 do 20.6.2013 20:00.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM