Michala Halásová Rôzne

Prešovskí študenti maturovali v Kapušanoch. Analyzovali rozvoj turizmu v obci

Možnosti cestovného ruchu v regiónoch východného Slovenska so zameraním na potenciál obcí riešiť svoj rozvoj, bolo témou praktickej maturitnej skúšky žiakov Strednej odbornej školy podnikania v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí študenti maturovali v Kapušanoch. Analyzovali rozvoj turizmu v obci
Zdroj: Dnes24.sk

Členka komisie pre praktické maturitné skúšky Mária Vavreková informovala, že študenti odboru manažment regionálneho cestovného ruchu tento týždeň maturovali priamo v obci Kapušany. „Túto obec vybrali ako destináciu vhodnú pre rozvoj cestovného ruchu. Niekoľko mesiacov zisťovali informácie, chodili po obci, objavovali, zisťovali údaje na obecných úradoch v okolitých obciach a komunikovali s miestnymi podnikateľmi,“ povedala Vavreková.

V rámci praktických maturít študenti pripravili cestu na Kapušiansky hrad pre deti spojenú s animačným programom. Zostavili plán podujatia, ktoré má prezentovať dostupnosť a krásy hradu. Medzi návrhmi boli napríklad aj výstavba cyklotrasy z Prešova, Noc na hrade, sladká špecialita – medový koláč s motívom hradu.

Ďalšia maturitná trieda pracovala na téme „Slovenský rok“ a prezentovala možnosti využitia ľudových tradícií v cestovnom ruchu na Slovensku. Navrhli niekoľko prezentácií a ukážok, ktoré by mali zatraktívniť tento mikroregión. Príkladom je Veľkonočnú oblievačka, fľaškový tanec, vábenie zveri a ochutnávka jedál, dožinkové dary leta.

„Študenti ukázali, že dokážu objavovať príležitosti v našom regióne, dokážu pripraviť program a ponúknuť služby. Predviedli aj to, čo by malo byť samozrejmosťou v tejto oblasti. Spojili podnikateľov, verejnú správu, občanov, folklórne súbory i remeselníkov,“ konštatovala Vavreková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM