Webnoviny - Rôzne

Prešovskí poslanci sa obávajú vysokej úverovej zaťaženosti

Mesto Prešov bolo ku koncu roka 2011 úverovo zadlžené na 44,45 percenta.

(WEBNOVINY) – Celkovo má úverový vzťah s piatimi bankovými inštitúciami, kde prijalo deväť dlhových úverov v celkovej výške 21 731 958,19 eur. Vlani mesto zobralo dva dlhodobé úvery spolu vo výške 7,7 mil. eur. Mestskí poslanci sa touto situáciou zaoberali na dnešnom zastupiteľstve a zobrali komplexnú informáciu na vedomie.

Počas rozpravy zaznelo niekoľko varovných príspevkov poslancov, ktorí zhodne konštatovali, že mesto sa za posledné tri roky začalo nebezpečne zadlžovať, čo by mohlo spôsobiť v roku 2018 problém. Vtedy bude totiž potrebné splatiť najvyššiu čiastku vo výške vyše 4,7 mil. eur.

Poslanci prijali uznesenie, v ktorom žiadajú prednostu mesta doplniť materiál na aprílové rokovanie zastupiteľstva o informácie, aké iné dlhy ešte radnica má a navrhli prijať opatrenia na zníženie tejto zaťaženosti mesta. Poslanec Alexander Ernst (Smer-SD) uviedol, že materiál nie je komplexný, nehovorí o tom, v akej finančnej kondícii mesto reálne je.

„Musíme myslieť aj na Štátny fond rozvoja bývania, aj na ďalšie faktory, ktoré tu sú, aby sme vedeli, v akom reálnom stave sa mesto nachádza,“ povedal poslanec. Podľa názoru poslaneckého klubu Smer-SD a nezávislí je tento stav veľmi zlý, čísla svedčia jednoznačne o tom, že za súčasného primátora Pavla Hagyariho sa zaťaženosť mesta zvýšila štvornásobne.

Prešovský primátor Hagyari dnešné vystúpenia poslancov považuje za „zábavné predvolebné politické tančeky". Podľa jeho vyjadrenia Prešov je druhé alebo tretie krajské mesto na Slovensku, ktoré je najmenej zadlžené. Nepopiera, že treba byť opatrný pri zaťaženosti, ale mesto má výrazne viac problémov ako možností získať financie na potrebné investície. Pokiaľ chce niečo mesto robiť, má tri možnosti – zvyšovať dane, predať majetok, alebo zobrať si úver.

„My sme v pohode v rámci zákona,“ uviedol. Hagyari. Pripúšťa, že rok 2018 by mohol byť komplikovaným, ale mesto očakáva v krátkom čase 3,5 mil. eur za predaj pozemkov v priemyselnom parku, čím by sa tento problém vyriešil ešte skôr.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM