Ľubomír Hudačko Samospráva

Prešovskí novinári vyhodnotili súťaž stredoškolských časopisov: Bojovalo sa aj o haluz roka!

Prešovskí novinári spolu so zástupcami Prešovského samosprávneho kraja a študentmi stredných škôl sa stretli na vyhodnotení súťaže stredoškolských časopisov PSK. Bojovalo sa aj o objav roka, skokana roka a haluz roka! Kto napokon obsadil najvyššie priečky?

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí novinári vyhodnotili súťaž stredoškolských časopisov: Bojovalo sa aj o haluz roka!
Zdroj: TASR

Okrem odovzdávania cien novinári spolu s hovorkyňou kraja Veronikou Fitzekovou hodnotili a komentovali jednotlivé čísla a ponúkli študentom návody, ako zlepšiť ich novinársku tvorbu.

„V tomto roku sa do súťaže stredoškolských časopisov prihlásilo spolu 19 škôl, najviac ich bolo z Prešova – päť. Je to len o jeden viac ako v minulom roku, ale zato je nutné povedať, že kvalita časopisov výrazne stúpla. Nechceme si pripisovať zásluhy, ale je to možno aj tým, že aj minulý rok sme diskutovali o časopisoch, aké chyby by mali študenti odstrániť a skutočne, niektorí si zobrali pripomienky k srdcu a videli sme, že boli odstránené,“ zhodnotila druhý ročník súťaže hovorkyňa.

Porota tento rok hodnotila obsah časopisov, kreativitu, vizuálnu stránku celého časopisu i titulky, pozerali na štylistiku i to, čomu sa v článkoch žiaci a učitelia venujú a pri prideľovaní bodov rozhodovali aj jednotlivé chyby v písaní. Okrem prvých troch miest boli taktiež odovzdané ceny za nápaditosť, najlepšiu titulnú stranu, najlepší grafický vizuál, objav roka, skokan roka a haluz roka.

O tom, že študenti si zobrali k srdcu minuloročné pripomienky profesionálov, svedčí podľa Fitzekovej aj tohtoročný víťaz súťaže. Časopis Gymploviny Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni oproti minulému roku zmenil titulnú stranu a pridal farbu a aj to mu vynieslo prvé miesto. Druhé miesto si vybojoval časopis Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove a tretie časopis Stretnutia kežmarských gymnazistov.

Ambíciou PSK a Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Prešove, ktorí organizujú už druhý ročník súťaže, je, aby sa do nej prihlásilo čo najviac časopisov stredných škôl, a tak sa mohla zlepšovať tvorba študentov. Aj to bol dôvod, prečo kraj tento rok rozhodol, že prvé tri miesta ocení dotáciou na vydávanie časopisu vo výške 300, 200 a 100 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM