Ľubomír Hudačko Iné športy

Prešovskí lukostrelci: Cenené sú silné individuality, najmladšia členka má 9 rokov

Lukostreľba patrí medzi najstarší a najmasovejší šport fungujúci na existenčnej (lov lukom ako forma zabezpečenia obživy) rekreačnej až profi-športovej úrovni na všetkých kontinentoch. Bola a je propagovaná od filmovej tvorby až po odborné publikácie so špecifickým otázkami.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí lukostrelci: Cenené sú silné individuality, najmladšia členka má 9 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku jestvuje v súčasnosti 23 klubov registrovaných v Slovenskom lukostreleckom zväze/SLZ/ ,ktorý zastrešuje tieto a do 30 klubov registrovaných pod Slovenskou lukostreleckou asociáciou 3D lukostreľby /SLA 3D /ktorá je členom SLZ. Ako je tento šport rozvinutý v Prešove sme sa opýtali Mariána Antala, šéfa klubu a zároveň aj trénera.

Nepotrebujú svaly

„Cieľom v rámci propagácie tohto športu je zviditeľniť ho v našom regióne Prešova a rozvinúť spoluprácu s klubmi z východnej časti Slovenska od Kežmarku cez Prešov, Košice, Michalovce, Moldavu nad Bodvou, Jasov a samozrejme aj s klubmi so zameraním na 3D lukostreľbu. Patrí sem Nimrod-Veľké Kapušany,TAZ Leles, LK Divín, LK Rimavská Sobota, kde vyrastajú mladí talentovaní lukostrelci so zameraním na tradičné poňatie športu,“ povedal na úvod.

V tomto druhu športu sa presadzujú skôr silné individuality s vlastnosťami introvertov formované silnou osobnosťou trénera. Sú schopní podať špičkový výkon za každej situácie. Nepotrebujete svalové objemy skôr jemnú motoriku podporenú silnou mentálnou stabilitou so schopnosťou precízne opakovať potrebné úkony. A samozrejmé s patričnou technickou podporou podľa charakteru lukostreľby. Je to vidieť v súťažiach družstiev kde bez potenciálu týchto silných individualít v teame nie je šanca na medailové umiestnenie.

Nový šport v metropole Šariša

„Jedná sa o nový druh športu i v rámci športových aktivít mesta Prešov, myslím, že posilní športové povedomie metropoly Šariša a pomôže zviditeľniť sa „Koňarom“ i na tomto poli. Prešov má veľmi veľký športový potenciál, technické zázemie, služby a spolu s výbornou geografickou polohou sa môže stať jedným z centier rozvoja na východe Slovenska. Verím, že si získa aj srdcia a podporu ako vedenia Mesta Prešov i podnikateľskej sféry. Činnosť v lukostreleckom klube sa v mnohom podobá činnosti ako v ostatných športových kluboch zameraných na dosahovanie určitého výkonnostného levelu jedinca podľa určitých naplánovaných opatrení či tréningov,“ uviedol ďalej Antal a na záver doplnil pár zaujímavostí:

„Dnes evidujeme v klube X-FOCUS Prešov 8 členov so zameraním na terčovú i 3D lukostreľbu. Najmladším členom je 9 ročná Ivanka Kapitánová, najstarší člen oslávi 70-tku na budúci rok. Prihlásiť sa môže každý kto má záujem o tento druh športu a rešpektuje pravidla klubu a plní si svoje povinnosti vyplývajúce z konceptu jeho športovej prípravy. Deti do 15 rokov potrebujú súhlas zodpovednej osoby a tréningu i preteku sa zúčastňujú v doprovode tejto osoby. Novému členovi poradíme a zabezpečíme ,po konzultácií, výbavu vhodnú s ohľadom na jeho vek, fyzický fond a druh lukostreľby, ktorej sa chce venovať. Terčovej ,3D, rekreačne alebo vrcholovo,“ dodal.

Sídlo v areáli lesníckej školy

Sídlo, resp. miesto kde môžete vidieť alebo nájsť týchto nadšencov lukostreľby je v areáli Strednej lesníckej školy v Prešove na Kollárovej ulici pod Kalváriou. Tréningy sú zatiaľ do októbra 3 x týždenne, neskôr sa plánujú 2× týždenne v hale. Klub oficiálne existuje 3 mesiace s asi dvojročnou neoficiálnou aktivitou od roku 2011, keď sa Mariánovi Antalovi podarilo skontaktovať zopár nadšencov pre tento šport, zabezpečiť im potrebnú technickú výbavu a postupne ich zasvätiť do tajov športu. Dvaja už absolvovali vlani pretek ich výkonnostnej úrovne s prijateľným výsledkom.

Lukostreľba v Prešove
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM