Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovské národné divadlo zahrá tragikomédiu: Na pľaci krásna herečka aj hviezda z Hornej Dolnej

V Prešove sa v rámci tragikomédie Kindervajco predstaví krásna Prešovčanka Gabriela Marcinková. V hre tunajšieho národného divadla sa objaví aj hviezda z aktuálne úspešného sitcomu Horná Dolná. Na čo všetko sa diváci v divadle Alexandra Duchnoviča môžu tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Prešovské národné divadlo zahrá tragikomédiu: Na pľaci krásna herečka aj hviezda z Hornej Dolnej
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovské národné divadlo je profesionálne divadlo, vzniklo v Prešove v októbri 2013, kedy uviedlo svoju prvú inscenáciu Single radicals.

Hviezda z Hornej Dolnej

Jeho zakladateľkami sú Júlia Rázusová a Michaela Zakuťanská. Prvými hercami sú Gabriela Marcinková, Zuzana Dancáková, Tomáš Mischura a Ladislav Ladomirjak. Prešovské národné divadlo inscenuje texty so súčasnými spoločenskými a sociologickými témami, ktoré zaujali jeho tvorcov.

Tentoraz si pre obecenstvo pripravili herci tragikomédiu Kindervajco, kde sa okrem Marcinkovej predstaví aj hviezda zo sitcomu Horná Dolná Peter Brajerčík, ktorý tam stvárňuje roztržitého Lacka Frlajsa. O hudbu sa postaral Ľuboslav Petruška z kapely Chiki liki tu-a a v predstavení bude aj Tomáš Durkáč z kapely Heľenine oči.

Gigantické Kindervajce

A o čo v ragikomédii vlastne pôjde? Spisovateľka Gréta Čierna sa po rokoch vracia do svojho rodného mesta, aby vystúpila na literárnom festivale Prútené kreslá, kde číta úryvky zo svojho nového románu Muž bez hodnôt. Tvorivú krízu prekonáva pozorovaním a inšpiráciou v životoch mestského poslanca Gregora, ktorý nevie vystáť manželstvo so svojou dokonalou ženou Luciou, ambicióznej regionálnej novinárky Slávky, vysokoškolského učiteľa a organizátora Urbana a hudobníka Dunča.

Pokrivené vzťahy a priateľstvá, hľadanie vlastných hodnôt, pravdy, boj s nenaplnenými ambíciami, či život kde je človek človeku vlkom a Prešov mestom, kde sa prichádza umrieť, tvoria hmotu mystického gigantického Kindervajca týčiaceho sa nad mestom. Na to všetko sa diváci môžu tešiť na Malej scéne divadla Alexandra Duchnoviča 21. a 23.2.2015 od 19­.00.

Čítajte aj rozhovor s Gabrielou Marcinkovou!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM