Od Vás

Prešovské mažoretky Labi chystajú oslavy: Sú tu už 15 rokov, sláviť budú na plese

Súbor pohybové štúdio Labi oslavuje v tomto školskom roku 15. výročie od svojho vzniku. Prešovské mažoretky pripravujú v rámci osláv reprezentačný ples.

Ilustračný obrázok k článku Prešovské mažoretky Labi chystajú oslavy: Sú tu už 15 rokov, sláviť budú na plese
Zdroj: Dnes24.sk

Ples je na programe už 3. mája v historickej sále Čierneho orla v Prešove.

Príprava mažoretiek je dnes iná

„PŠ LABI začínalo v tzv. zlatom veku, kedy neexistovali takmer žiadne pravidlá a každý sa uberal svojim štýlom a smerom. Internet bol v začiatkoch, a preto bolo náročné zháňať hudbu na nové choreografie. Od začiatku sme chceli byť svojské, originálne, aby si nás každý pamätal,“ uviedla vedúca PŠ Labi Eva Labudová, ktorá je zároveň trénerka a choreografka v jednej osobe.

Počas 15. rokov existencie sa v súbore PŠ Labi vystriedalo mnoho dievčat a tréneriek. Zmenil sa aj charakter a štýl vystúpení. V súčasnosti sa netradičný šport považuje za oveľa náročnejší ako kedysi. „Iná je aj príprava mažoretiek a tréningy, kde sme museli zaradiť tanečnú či baletnú prípravu.“

Od svojho vzniku pôsobili Labi pri ZŠ Sibírska. Trénovali aj na ZŠI Duklianska, v ABC CVČ a momentálne fungujú pri ZŠ na Kúpeľnej ulici. Pohybové štúdio vzniklo v roku 1998, jeho predchodcom bol klub Hviezdička. „Tento súbor pôsobil pod mojim vedením od roku 1995. O tri roky neskôr sme otvorili kurzy pre začiatočníčky a súčasne aj súbor senioriek LABI. Mažoretky Hviezdičky sa v priebehu roka stali súčasťou PŠ LABI.“

Radosť z každej medaily

Prešovské mažoretky Labi patria k top súborom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Každoročne žnú úspechy na významných súťažiach a festivaloch. „Keď si spomeniem na začiatky, obrovskú radosť nám urobili seniorky, keď na prvých majstrovstvách, ktorých sa zúčastnili, obsadili 1.miesto, to bol začiatok. Radosť však máme z každej medaily, dôležité sú všetky umiestnenia, pretože vďaka nim sa posúvame ďalej. S dievčatami sme ako jedna veľká rodina,“ hovorí E. Labudová.

Na výročný ples pozýva vedúca PŠ Labi Eva Labudová bývalé mažoretky, rodičov a všetkých fanúšikov. „Pätnásť rokov prešlo ako voda a spolu s našimi členkami pozývame a tešíme sa na všetkých, ktorí chcú prísť na ples a osláviť s nami 15. výročie súboru.“ Záujemcovia si môžu vstupenky zakúpiť v pondelok, v stredu a v piatok od 16. do 18. hod. v telocvični na ZŠ Kúpeľná. Pripravená je tombola a zaujímavý program, v ktorom vystúpia mažoretky PŠ Labi.

foto: archív Labi

Mažoretky Labi
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM