Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovské DAD uviedlo hru o Tarasovi Ševčenkovi: Premiéra bola v ukrajinskom jazyku!

Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove uviedlo premiéru hry Samota. Hra v réžii Jany Trušľinskej-Sivej ponúka pohľad na osobnosť a posledné roky života Tarasa Ševčenka. Hlavnú úlohu si zahral herec známy z TV seriálov Sekerovci či Odsúdené, Eugen Libezniuk.

Ilustračný obrázok k článku Prešovské DAD uviedlo hru o Tarasovi Ševčenkovi: Premiéra bola v ukrajinskom jazyku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Okrem toho sa v hre objavia ako súčasť scény aj obrazy Tarasa Ševčenka. Dokonca budú premietnuté aj skice, ktoré doteraz na Slovenku neboli prezentované. Predstavenie je ukážkou posledných rokov života ukrajinského velikána. Je o hľadaní lásky a rodinného šťastia a o tom, aký môže byť život oslavovaného i zatracovaného človeka.

„Prečo o Ševčenkovi? Pretože rok 2014 bude okrem iného známy aj tým, že uplynie 200 rokov od narodenia Tarasa Groriviča Ševčenka geniálneho spisovateľa, básnika, dramatika, mysliteľa, maliara. Pri tejto príležitosti bude určite aj na Slovensku mnoho podujatí venovaných tomuto jubileu, no a Divadlo Alexandra Duchnoviča ako jedna z prvých inštitúcií v predstihu vzdá hold tomuto velikánovi hrou súčasného ukrajinského spisovateľa, filmového scenáristu a režiséra Olexandra Denysenka,“ vysvetľuje režisérka Trušľinská-Sivá.

DAD uviedlo túto hru v ukrajinskom jazyku. Hlavnú postavu stvárni Eugen Libezniuk, ďalšími predstaviteľmi sú aj Vladimíra Brehová, Ľudmila Lukačíková či Ľubomír Mindoš. Okrem decembrovej prvej premiéry uvedie divadlo i druhú premiéru 8. januára 2014 o 19.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM