Kultúra

Prešovské DAD prichádza s poslednou premiérou v tomto roku: Je ňou hra Na revízii

Inscenácia hry Na revízii bude poslednou tohtoročnou premiérou Umeleckého súboru Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Prešovské DAD prichádza s poslednou premiérou v tomto roku: Je ňou hra Na revízii
Zdroj: TASR

Literárnou predlohou hry sa stali motívy z textu rovnomennej jednoaktovky Marka Kropyvnyckého a zaktualizoval ich Andrij Romanij, ktorý predstavenie ako hosťujúci režisér aj naštudoval.

Ostrá satirická komédia

Hra je ostrou satirickou komédiou o živote a práci dedinského starostu i o tom, ako riešil problémy obyčajných ľudí. Keďže pôvodné dielo je napísané zastaraným spôsobom, režisér ho spolu s Jaroslavom Sisákom prerobil na hru zo súčasnosti. „Dielo je karikatúrou, v ktorej je veľa alegórií. Nie je to prázdna komédia. Chceme ľudí nielen rozosmiať a pobaviť, ale vtiahnuť ich do predstavenia, aby sa zamysleli nad primitívnymi vecami, ktorými dnes žijú,“ uviedol Romanij.

S činohercami DAD sa stretol po druhý raz. Takmer presne pred rokom 8. decembra malo v jeho režijnom naštudovaní premiéru predstavenie pod názvom Láska v štýle baroka alebo Láska z donútenia.

Herečka Jaroslava Sisáková sa s predlohou hry stretla počas štúdia v Kyjeve. „Tak, ako povedal režisér, bola napísaná hercami ‚starej školy‘, ktorí si vlastne tak ako aj my dnes vytvárali divadelné predstavenia pre svoje ako keby súkromné účely. Vytvorili skupinu, pre ňu si napísali nejaké predstavenie a s tou skupinou jazdili po celej Ukrajine a predávali to predstavenie a takto si zarábali,“ uviedla Sisáková.

Hudbu mal na starosti Ladislav Ladomirjak, ktorý spolu pripravil do predstavenia sedem skladieb. „Sadli sme si do šatne chlapci a začali sme vymýšľať. Je to robota celej kapely, ktorá tam hrá. Prvý podnet som dal s hudbou ja a potom sme už vymýšľali všetci spolu,“ priblížil Ladomirjak.

Vo vrcholnom období

Podľa dramaturga DAD Jozefa Jurčišina s menom a činnosťou Kropyvnyckého (1840 – 1910) ako autora vyše 40 dramatických textov písaných po ukrajinsky, sa spája etablovanie ukrajinského profesionálneho divadelného umenia na území, ktoré v tom čase patrilo pod cárske Rusko.

„Mal napríklad svoju vlastnú divadelnú skupinu, účinkoval s ňou napríklad v niekdajšom Sankt Peterburgu. Podľa dobových záznamov veľmi úspešne. Politickú satiru so znakmi absurdnej drámy Na revízii napísal Kropyvnyckij vo svojom vrcholnom období v roku 1882, keď prišiel do Kyjeva. Považuje sa za jeho jednu z najlepších komédií,“ dodal Jurčišin.

Režisér v komorne poňatom predstavení obsadil herecké posty i ďalšími skúsenými aktérmi – Jevhenom Libezňukom, Ľudmilou Lukáčikovou, Jozefom Tkáčom a Vasiľom Rusiňákom. Hra je naštudovaná v rusínčine a jej premiéra sa uskutoční 6. decembra o 19.00 h na Veľkej scéne DAD. Keďže predstavenie obsahuje aj expresívne výrazy, je prístupné mládeži od 16 rokov.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM