Michala Halásová Kultúra

Nový flek na trávenie voľného času: Zo zanedbaného amfíku má byť mestský park

Občianske združenie Amfiteáter Prešov plánuje postupne areál starého a roky zanedbaného amfiteátra prebudovať na mestský park, v ktorom by mohli obyvatelia mesta tráviť voľný čas. Areál má združenie prenajaté od mesta Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Nový flek na trávenie voľného času: Zo zanedbaného amfíku má byť mestský park
Zdroj: Dnes24.sk

Naším cieľom je vytvoriť príjemné prostredie, ktoré by Prešovčania navštevovali aj mimo festivalov a podujatí. Vieme si predstaviť, že by sa tu cvičila joga, bolo by tu menšie ihrisko pre deti, miesto, kde by mohli prichádzať celé rodiny,“ povedal člen OZ Miroslav Tásler. V areáli však má byť predovšetkým priestor pre kultúrne podujatia. Tie tento rok odštartuje 21. a 22. júna Dobrý festival, v rámci ktorého vystúpia takmer všetky známe tváre majúce spojenie s prešovskou hudobnou scénou. V súvislosti s týmto podujatím už došlo k úprave javiska a čiastočne aj priestoru vyčleneného pre divákov.

Takmer 200 ton odpadu

Staré zničené drevené lavičky odstránili, zostalo asi 1500 miest na sedenie, ktoré sa upravili, ostatné miesta sú na terasách, kde sa bude dať voľne stáť. Okrem toho tu vzniklo miesto pre takmer 400 stanov. „Vyčistenie a zrevitalizovanie tohto priestoru nebude také jednoduché. Len pre ilustráciu uvediem, že z areálu sme museli vyviezť okolo 220 ton odpadu, okrem drevín a krovia, ktoré bolo treba vyrezať, tu bolo množstvo komunálneho odpadu,“ uviedol Tásler a pripomenul, že od apríla doteraz tu odpracovalo množstvo hodín 285 dobrovoľníkov.

Budú aj filmy

Zámerom združenia je obnoviť v amfiteátri aj premietanie filmov, pričom projekcia by sa mala začať už v lete tohto roka a bola by vždy v sobotu. „Nebude sa však premietať na stenu, ako to bolo pôvodne, ale na veľkoplošné plátno s rozmermi 13 × 8 metrov, ktoré bude umiestnené na pódiu a bude zastrešené. Zatiaľ by to mali byť československé komédie,“ povedal Tásler.Podmienkou prenájmu amfiteátra boli aj určité investície. Tie by sa mali za posledné dva roky pohybovať na úrovni 70 000 eur, budú však potrebné ďalšie a preto združenie uvažuje o dlhodobejšom prenájme.

Hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová uviedla, že areál je od októbra minulého roka prenajatý združeniu, ktoré tam môže vykonávať aktivity desať dní v mesiaci. „V rámci tejto zmluvy sa spoločnosť zaviazala, že amfiteáter bude revitalizovať. Zmluva platí do roku 2015, potom bude mesto zvažovať aj možnosť dlhodobého prenájmu. O tom však bude musieť rozhodnúť mestské zastupiteľstvo,“ uzavrela hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM