Lucia Lauková Správy Samospráva

Prešovská župa vyčlenila rekordnú sumu: Podporí kultúru, šport i sociálne služby

Krajskí poslanci schválili výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie pre rok 2018. O grantové peniaze môžu požiadať mestá, obce, občianske združenia i neziskové organizácie.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská župa vyčlenila rekordnú sumu: Podporí kultúru, šport i sociálne služby
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Prešovský samosprávny kraj (PSK) podporí projekty v oblasti kultúry, športu a sociálnych služieb z vlastných príjmov sumou 663 000 eur. O grantové peniaze môžu požiadať mestá, obce, občianske združenia i neziskové organizácie do 13. apríla.

Rekordná suma

Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie pre rok 2018 schválili krajskí poslanci na svojom marcovom zasadnutí s rekordnou sumou i upravenými podmienkami. „O rozdelení 594 400 eur rozhodnú poslanci, sumu 68 600 eur bude mať k dispozícii predseda PSK Milan Majerský,“ vysvetlila. Vlani sa po úpravách prerozdelilo 467 000 eur.

Výška dotácie

Podľa hovorkyne sa zmenila aj spodná hranica poskytnutej dotácie. „Po novom je minimálna výška 500 eur, maximálna 5000 eur na jeden projekt,“ uviedla s tým, že pri podprograme Športový reprezentant je horná hranica 12 000 eur.

Aj pre malé obce

„Prešovský kraj má najviac obcí zo všetkých žúp, preto je dôležité, aby peniaze putovali aj do najmenších obcí. Mnohé z nich nemajú inú možnosť organizovať kultúrne, športové alebo spoločenské podujatie. Nemajú sponzorov, výrobné podniky a donorov, ktorí by zafinancovali akúkoľvek aktivitu,“ zdôvodnil potrebu dotácií Majerský.

Tie pôjdu na zabezpečenie verejnoprospešných služieb, na podporu podnikania a zamestnanosti. „Úspešný žiadateľ môže dotačné peniaze použiť na bežné, ale aj investičné účely. Preukázať však musí spolufinancovanie vo výške 20 percent z celkovej výšky schváleného projektu,“ vysvetlila Jeleňová.

Predkladanie žiadostí

Záujemcovia musia svoje žiadosti predložiť na Úrad PSK v Prešove do vyššie uvedeného dátumu. „Dotácie pre jednotlivých žiadateľov, s výnimkou podprogramu Športový reprezentant, budú prideľovať komisie zložené z poslancov, ktoré kopírujú jednotlivé volebné obvody, respektíve okresy kraja. Zastupiteľstvo prerozdelené peniaze a úspešných žiadateľov schváli do konca júna,“ poznamenala hovorkyňa s tým, že každý podporený projekt musí byť zrealizovaný a ukončený do 30. novembra 2018. Všetky potrebné informácie, tlačivá i zoznam potrebných príloh nájdu záujemcovia na webe po-kraj.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM