Správy

Prešovská župa je pripravená na príchod repatriantov: Vyčlenila na to štyri internáty

Karanténne ubytovanie poskytuje aj zdravotníkom. Všetky tieto zariadenia spĺňajú prísne epidemiologické kritériá a požiadavky.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská župa je pripravená na príchod repatriantov: Vyčlenila na to štyri internáty
10
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita

Prešovský samosprávny kraj je na základe analýzy možností kraja pripravený poskytnúť svoje ubytovacie kapacity pre tých občanov vracajúcich sa na Slovensko, ktorí požiadali o štátom organizovanú repatriáciu a tiež pre zdravotnícke zariadenia alebo štátne orgány.

Sedem ubytovacích zariadení

Pre tento účel vyčlenil sedem ubytovacích zariadení v školských internátoch, ktoré sú z dôvodu prerušenia výučby aktuálne prázdne.

Krajská samospráva zriadila karanténne zariadenia pre repatriantov v Bardejove, Poprade, vo Vranove nad Topľou a Svidníku.

Pre zdravotníkov sú k dispozícii ubytovacie jednotky znovu v Poprade a ďalej v Humennom a Starej Ľubovni.

Všetky tieto zariadenia spĺňajú prísne epidemiologické kritériá a požiadavky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o zabezpečení činnosti spojenej s ubytovaním, stravovaním a hygienou.

„Prešovský kraj chce aktívne pomáhať v boji proti nákaze. Aj keď je situácia v kraji relatívne pokojná, musíme byť pripravení aj na krízové situácie."

„Evidujeme významný počet navrátivších zo zahraničia, ktorí musia zostať v karanténe a dopytovaní sme aj zo strany viacerých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, takže určite chceme byť maximálne ústretoví,“ vyjadril sa k aktuálnej situácii v súvislosti so vzniknutím karanténnych centier v našom kraji predseda PSK Milan Majerský.

Prvé zdravotnícke karanténne zariadenie sa zriadilo v ubytovni SOŠ technickej na Kukučínovej ulici v Poprade, ktorá má kapacitu 43 lôžok.

V Humennom aj v Bardejove

Je vyhradené pre Popradskú nemocnicu a jej zdravotníckych zamestnancov, ktorí chcú chrániť svoju rodinu a karanténu absolvovať separovaní od blízkych.

Už 2. apríla tu bol ubytovaný jeden lekár. Prešovská župa zároveň eviduje ďalšie dve žiadosti karanténneho ubytovania od nemocníc.

Pre nemocnicu v Humennom vyhradil pre prípadnú izoláciu zdravotníkov internát tamojšej Strednej zdravotníckej školy s kapacitou 50 lôžok a pre Ľubovniansku nemocnicu sú pripravené priestory turistickej ubytovne pri Strednej odbornej škole na Jarmočnej ulici s kapacitou 80 lôžok.

Do karanténneho systému pre repatriantov bola zaradená ubytovňa pri Hotelovej akadémii v Bardejove s kapacitou 150 lôžok, kde bude repatriantom poskytnuté ubytovanie bunkovým systémom v 2 až 4 posteľových izbách s príslušenstvom.

Školský internát v Poprade na Karpatskej disponuje kapacitou 250 lôžok a ponúka ubytovanie v dvojposteľových izbách a v bunkách 2+3 s vlastným sociálnym zariadením.

Karanténne stredisko vzniklo aj v ubytovni Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou, v ktorej je k dispozícii 80 lôžok v 2 až 3 posteľových izbách bunkového systému.

A tiež v štvorposchodovom internátnom objekte SOŠ polytechnickej a služieb vo Svidníku. Aj tu je ubytovanie zabezpečené bunkovým systémom s 3 alebo 4 posteľami, pričom kapacita ubytovne je 90 lôžok.

Ako najlepší manažéri

„O pomoc v súvislosti s repatriáciou sme boli požiadaní krízovým riadením Ministerstva vnútra SR a vnímame to ako povinnosť voči našim spoluobčanom, ktorí sa v tejto ťažkej situácii vracajú domov,“ poznamenal Milan Majerský.

„Riaditelia vybraných ubytovní župných stredných škôl a internátov sa musia teraz ukázať ako tí najlepší manažéri a ja už teraz viem, že nimi sú."

"Je z ich strany potrebné zmenežovať si celý pracovný tím, vrátane koordinátora, dobrovoľníkov a svojich zamestnancov, zriadiť nonstop telefónnu linku a ďalšie náležitosti pre chod karanténneho zariadenia. Sme pripravení byť im v tejto situácii v každom ohľade a v rámci našich možností nápomocní,“ doplnil.

Pre pokojný chod karanténneho centra im bude nonstop k dispozícii policajná hliadka.

Karanténne zariadenia vo Vranove nad Topľou a v Bardejove s kapacitou spolu 230 lôžok už sú pripravené v prípade potreby a na základe požiadavky od krízového riadenia MV SR prijať prvých štátom repatriovaných občanov na Slovensko.

Ďalšie dve vyčlenené zariadenia pre týchto občanov v Poprade a vo Svidníku by mali byť k dispozícii od pondelka 6. apríla.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Rúška a respirátory
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM