Ľubomír Hudačko Správy

Prešovská univerzita vstúpila do akademického roka: Zapísaných je zatiaľ 8 100 študentov

Najväčšou výzvou je podľa slov rektora Kónyu komplexná rekonštrukcia budovy vysokoškolského areálu na Ulici 17. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita vstúpila do akademického roka: Zapísaných je zatiaľ 8 100 študentov
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Prešovská univerzita (PU) v Prešove oficiálne vstúpila do nového akademického roka. Jeho slávnostné otvorenie v historickej budove PKO Čierny orol za prítomnosti takmer 450 hostí z domova i zahraničia sa v utorok nieslo v znamení inaugurácia rektora, prorektorov a novozvolených dekanov šiestich fakúlt PU.

Nechýbali ani ocenenia tvorivých pracovníkov a študentov univerzity. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Kto obhájil post?

Rektor univerzity Peter Kónya v novom funkčnom období povedie univerzitu spolu s prorektormi Petrom Adamišinom, Janou Burgerovou, Ivanou Cimermanovou, Máriou Kardis a Mariánom Reiffersom.

V rámci fakúlt svoj post v ďalšom funkčnom období obhájili dekanky Beáta Balogová na filozofickej fakulte, Jana Poráčová na fakulte humanitných a prírodných vied a Iveta Scholtzová na pedagogickej fakulte.

Pravoslávnu bohosloveckú fakultu povedie opäť dekan Štefan Pružinský a fakultu zdravotníckych odborov dekanka Štefánia Andraščíková.

Do čela gréckokatolíckej teologickej fakulty sa prvýkrát postaví dekan Peter Tirpák.

„V rôznych medzinárodných rankingoch vysokých škôl sa umiestňujeme na porovnateľných a lepších miestach ako pred ôsmimi rokmi, rovnako si udržiavame aj grantovú úspešnosť. Výrazne sme taktiež zvýšili počet našich vedeckých časopisov zaradených v prestížnych databázach a v internaciona­lizácii sme sa dostali podielom zahraničných študentov na úroveň najlepších univerzít,“ uviedol vo svojom príhovore Kónya.

V rámci výziev do nadchádzajúceho funkčného obdobia spomenul viacero oblastí.

„V oblasti vzdelávania bude treba flexibilne reagovať na potreby spoločenskej praxe, a to najmä akreditáciou nových profesijných študijných programov. Pritom sa nevzdáme ani ambície na rozšírenie ponuky zdravotníckeho vzdelávania v súlade s potrebami spoločnosti. V oblasti vedy musíme naďalej pokračovať v postupnom zvyšovaní kvality svojich publikačných výstupov a zlepšovaní grantovej úspešnosti vrátane zahraničných a medzinárodných schém,“ konkretizoval rektor.

Zatiaľ 8 100 študentov

Čo sa týka rozvoja univerzity, najväčšou výzvou je podľa jeho slov komplexná rekonštrukcia budovy vysokoškolského areálu na Ulici 17. novembra, ako aj rozšírenie výučbových kapacít niektorých fakúlt a rekonštrukcia posledného zo štyroch študentských domovov.

Súčasťou otvorenia akademického roka bolo aj udeľovanie Ceny rektora, ktorá bola odovzdaná 15 tvorivým zamestnancom univerzity za významný prínos v jednotlivých vedných odboroch.

Tiež aj siedmim pracovníkom za vedecký výstup zamestnancov do 40 rokov, dvom vedecko-výskumným pracovníkom za inováciu a vedecký objav, jednému za významný prínos v umení a jednému za významný prínos pre PU.

Cenou rektora boli ocenení aj 13 študenti za reprezentáciu univerzity a vynikajúce výsledky v štúdiu, a tiež tri katedrové webstránky.

V troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania na PU je aktuálne zapísaných takmer 8100 študentov, uvedený počet však ešte nie je konečný, keďže prebieha dodatočný zápis niektorých študentov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM