Webnoviny - Rôzne

Prešovská univerzita splnila univerzitné kritériá

WEBNOVINY.SK

René Matlovič Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 1. februára (wEBNOVINY) – Prešovská univerzita v Prešove odstránila nedostatky pre zaradenie medzi univerzity a od januára tohto roka plní všetky kritériá, ktoré posudzovala Akreditačná komisia v októbri minulého roka. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej besede rektor Prešovskej univerzity René Matlovič. Akreditačná komisia hodnotila obdobie rokov 2002 až 2007 a zo šiestich kritérií Prešovská univerzita neplnila tri. Ako uviedol rektor, najviac problémov mali s kritériom, ktoré sa označuje ako KZU-6, kde sa posudzuje maximálny počet študentov v študijných programoch prvého a druhého stupňa na prepočítaný evidenčný počet učiteľov s vysokoškolským vzdelaním tretieho stupňa. Ten je stanovený na 20 študentov, univerzita ho momentálne plní na 19,2. Pri počte 11 629 študentov, z toho 7 327 na dennom štúdiu, univerzita má v stave 408 pedagógov s ukončeným doktorandským štúdiom. Rektor Matlovič oznámi túto skutočnosť predsedovi Akreditačnej komisie a ministrovi školstva, na základe čoho by malo nasledovať zaradenie Prešovskej univerzity podľa nových kritérií medzi univerzity.

Matloviča teší, že nedostatky sa im podarilo odstrániť skôr ako do pol roka a dobré čísla nedosiahli na úkor študentov. „Naši pracovníci sa razantnejšie pustili do ukončenia dizertačných prác a ukončili doktorandské štúdium. Ešte predtým sme si urobili audit, kto má a komu chýba titul PhD. Medzi fakultami boli rozdiely, horšie na tom sú mladé fakulty. Ale chcem zdôrazniť, že všetky fakulty urobili nesmierny pokrok, najväčší Fakulta manažmentu,“ uviedol Matlovič.

Získanie titulu univerzity a udržanie sa v tejto prestížnej skupine podľa Matloviča neovplyvní počty prijímaných študentov pre budúci akademický rok 2010/2011. Zárukou je, že na všetkých fakultách každý rok končia študenti a rovnaký počet môžu prijať. Aj najmladšie fakulty už majú svojich absolventov. Ani budúcnosť nevidí problematicky, v posledných rokoch záujem o doktorandské štúdium vzrástol. Denní študenti sú viazaní na získanie štipendiá, ale externým študentom v III. stupni štúdia sa univerzita rozhodla zrušiť školné, čo pôsobí motivujúco.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM