Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovská univerzita: Jubileum Karola Horáka si pripomína konferenciou

Katedra vied a umení Prešovskej univerzity zorganizovala konferenciu s názvom Slovo, gesto, obraz, tvár pri príležitosti 70-tych narodenín dramatika, literárneho a divadelného vedca i prozaika Karola Horáka.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita: Jubileum Karola Horáka si pripomína konferenciou
Zdroj: TASR

Pri tejto príležitosti dostal profesor Horák množstvo pamätných listov a medailí, no jeho kolegovia z Prešovskej univerzity veria, že jeho životné jubileum nie je dôvodom na bilanciu. Podľa slov riaditeľky Inštitútu estetiky, vied o umení a kulturológie Jany Soškovej napíše ešte mnoho hier, pretože ani vo svojom veku nestráca svoj humor a tvorivosť. To podľa nej potvrdil aj vo svojom vtipnom a sviežom príhovore.

„Táto konferencia je pripravená v niekoľkých blokoch. V prvom sme si mohli vypočuť príspevok Michala Bajaka z Bratislavy, máme tu hosťa z Nitry a ďalších domácich. V druhej polovici konferencie odznejú osobnostné a umelecké reflexie k osobnosti profesora Karola Horáka a tu by som spomenula aj ešte jedného hosťa z Poľska, je to Tomek Grabinski z Poľského inštitútu,“ povedala Eva Kušnírová organizátorka konferencie a kolegyňa Karola Horáka.

Na konferencii odzneli príspevky najmä s tematikou divadla, ktorému aj na pôde Prešovskej univerzity venuje najväčší priestor. V popoludňajších hodinách odznejú dva bloky príspevkov, prvý s názvom Dráma, médiá a študentské divadlo a druhý Osobnostné a umelecké reflexie I. Počas konferencie vystúpi aj množstvo bývalých žiakov Karola Horáka, ktorí sa uplatnili v kultúre, médiách i na akademickej pôde.

Karol Horák je dramatik, prozaik, literárny vedec a pedagóg na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity. Je zakladateľom Študentského divadla a autorom myšlienky súťaže umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska Akademický Prešov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM