Správy

Prešovská univerzita otvorila ťažký akademický rok. Rektor: Verme, že ho dokážeme prežiť

Podľa slov rektora sa moderné slovenské vysoké školstvo počas celých desaťročí existencie ešte nikdy nenachádzalo v takej ťažkej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita otvorila ťažký akademický rok. Rektor: Verme, že ho dokážeme prežiť
Zdroj: Viktor Zamborský

Otvorenie 26. akademického roka Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v jej novodobej histórii je minulosťou, tradične sa spája so slávnostným podujatím, ktorého sa zúčastňujú zamestnanci a študenti univerzity, ale i desiatky hostí z mimouniverzitného prostredia.

„Minulý akademický rok sa u nás niesol v znamení úpravy dokumentácie uskutočňovaných študijných programov podľa štandardov Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školy. Vypracovaný a schválený bol aj nový systém hodnotenia kvality na univerzite. Na tejto obrovskej práci sa podieľala väčšina našich pedagógov na všetkých fakultách a ďalších súčastiach univerzity,“ rekapituloval rektor vo svojom príhovore.

Nikdy predtým

Univerzita celkovo v zmysle platnej legislatívy, pripravila na zaslanie Akreditačnej agentúre 205 študijných programov, z nich 80 bakalárskych, 67 magisterských, tri v spojenom prvom a druhom stupni a 55 doktorandských.

Podľa slov rektora sa moderné slovenské vysoké školstvo počas celých troch desaťročí svojej existencie ešte nikdy nenachádzalo v takej ťažkej situácii, do ktorej sa dostalo nie vlastnou vinou.

„S dlhodobo poddimenzovaným rozpočtom, drasticky zníženým o škrty z predchádzajúcich dvoch rokov, nie je schopné čeliť ani súčasnej inflácii, nieto ešte perspektíve viac ako desaťnásobne vyšších cien energií. Energií, ktoré sú nevyhnutné pre výskum, chod laboratórií, vedeckých parkov, bežnú administratívnu prácu a najmä výučbu,“ zdôraznil rektor.

„Buďme však aj teraz optimisti a verme, že spoločne dokážeme prežiť toto mimoriadne ťažké obdobie, nájdeme pochopenie u kompetentných a podarí sa nám pokračovať v rozvoji. Všetci by si mali totiž uvedomiť, že najlepšia investícia pre štát je investícia do vzdelania jej obyvateľov,“ pokračoval rektor Kónya.

Hovorkyňa PU Anna Polačková doplnila, že aj napriek pandémii a z nej plynúcich obmedzení sa Prešovskej univerzite podarilo udržať stabilný počet študentov.

Majú viac prihlášok

„V tomto akademickom roku univerzita zaznamenala o 15 % viac prihlášok na štúdium než vlani. Pozitívne možno hodnotiť aj to, že vlani univerzita postúpila vo viacerých rebríčkoch hodnotenia vedecko-výskumnej činnosti. Univerzita pozitívne hodnotí i začiatok realizácie ekologického projektu zahŕňajúceho okrem iného revitalizáciu átrií a terasy spolu s vypracovaním projektovej dokumentácie na komplexnú rekonštrukciu Vysokoškolského areálu (VŠA),“ vysvetlila ďalej Polačková.

V troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania na PU je teda aktuálne zapísaných takmer 8 100 študentov, počet pritom ešte nie je konečný.

Do radov študentov sa okrem slovenských študentov zaradilo aj 1 026 študentov zo 17 krajín, ako Bielorusko, Bulharsko, Grécko, Kazachstan, Moldavsko, Salvádor či Turecko.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM