Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovská spoločnosť vyváža lietadlá do sveta: Dodávky prijíma aj Čína

Prešovská spoločnosť Tomark vyváža lietadlá už aj do Číny. Doteraz vyviezla 8 z 50 malých ultraľahkých lietadiel Viper SD 4. Okrem toho sa sústredí aj na iné štáty. V pláne je aj dvojmiestny vrtuľník.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská spoločnosť vyváža lietadlá do sveta: Dodávky prijíma aj Čína
Foto: Katarína Oravská

Prvé lietadlo skonštruovali v spoločnosti Tomark v roku 2006.

Kontajnery aj do Švédska či Nórska

„Sú to lietadlá, ktoré majú typové označenie Viper SD 4. Sú celokovové, s veľmi dobrou výbavou. Číňania si na to potrpia. Sú vybavené zobrazovacou digitálnou technikou, ale dodávame tam aj analógové prístroje. Tieto lietadielka lietajú okolo 200 kilometrov za hodinu, sú pre dvoch pasažierov, určené na turistiku, ale hlavne na letecký výcvik“, popísal generálny riaditeľ spoločnosti Tomark Daniel Tomko starší.

Každý mesiac chce spoločnosť posielať do Číny štyri stroje. Slúžiť bude na to kontajner, momentálne sa podľa Tomka kompletizuje ďalšia dodávka. Odísť z Prešova by mala na konci budúceho týždňa. Číňanom bola prvá dodávka poslaná ešte na konci mája, druhá prvý júlový týždeň.

Okrem Číny vyviezla táto prešovská firma lietadlá aj do Švédska, Nórska a Nemecka. V súčasnosti pracujú aj na vývoji dvojmiestneho vrtuľníka, ktorý by mal vzlietnuť na začiatku augusta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM