Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovská škôlka získala medzinárodný titul: Deti sa stali agentmi v službách Zeme!

Hociktorá škola sa ním popýšiť nemôže. Medzinárodný titul Zelená škola patrí všk aj dvom prešovským materským školám! Šikovní učitelia a žiaci MŠ na Budovateľskej a na Bajkalskej totiž dlhodobo prispievajú k lepšiemu životnému prostrediu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská škôlka získala medzinárodný titul: Deti sa stali agentmi v službách Zeme!
Zdroj: TASR

Významným ocenením sa môže pýšiť ďalších 83 škôl. Spolu ich je na Slovensku už 118. Certifikát oceňuje aktivity škôl v ochrane životného prostredia a aktívnej spolupráce. 27 škôl získalo diplom „Na ceste k Zelenej škole“, ktorý sa udeľuje za čiastočné splnenie certifikačných podmienok. Akcia sa uskutočnila pod záštitou ministra životného prostredia SR Petra Žigu.

Znižujú vplyv školy na životné prostredie

Titul Zelená škola získavajú školy, ktoré v posledných dvoch rokoch realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov. Ich cieľom bolo znížiť vplyv školy na životné prostredie a ponúknuť zaujímavejšie a praktické formy výučby. Okrem Slovenska sa certifikát udeľuje v ďalších 57 krajinách sveta.

„Kvalita a nápaditosť aktivít našich škôl každoročne narastá. Naše školy poskytujú svojim žiakom viac možností učiť sa zážitkom a na základne vzájomnej spolupráce tak meniť prostredie celej školy. A na to sme hrdí,“ hovorí manažérka programu Zelená škola Miroslava Piláriková.

Program Zelená škola od roku 2004 pomáha aj slovenským školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Program je výnimočný pestrým servisom a medzinárodnou metodikou „7 krokov“. Tá vedie pedagógov a žiakov k systematickej práci a riešeniu problémov školy i prostredia, v ktorom žijú. Jednou z priorít programu je aktívne zapojenie žiakov.

Agenti v službách Zeme

Slávnostnej certifikácie sa zúčastnilo cez 250 zástupcov škôl, miest a obcí, pre ktorých organizátori okrem odovzdávania certifikátov, exkurzie a kultúrneho programu pripravili aj zaujímavé workshopy na témy ako existenciálna ekovýchova, rovnosť medzi žiakmi, či príklady dobrej praxe. Zúčastnení žiaci sa v rámci interaktívneho programu na chvíľu mohli stať aj „Agentmi v službách Zeme“.

Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete. Zapojených je doň cez 52-tisíc škôl zo všetkých kontinentov. Na Slovensku je v tomto školskom roku registrovaných 278 škôl. Program Zelená škola prebieha pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP).

Už kujú plány na pokračovanie aktivít

Čo rozhodlo o cene pre MŠ na Budovateľskej ulici v Prešove sa pokúsila priblížiť koordinátorka Eva Miklášová: „Jednotlivé akcie a aktivity, ktoré naša MŠ vykonáva sa zaradili medzi tradíciu školy, prinášajú škole rozvoj a kvalitu v tejto oblasti a "nútia“ školu neustále vymýšľať nové projekty. Školský vzdelávací program máme rozšírený o enviro aktivity, postupujeme teda v súlade s ním. Vítame každú takúto aktivitu, ktorá je prepracovaná, koncepčne koordinovaná, má nádväznosť na ďalšie vekové kategórie a je overená praxou v iných školách," povedala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM