Ľubomír Hudačko Správy

Prešovská škola, v ktorej vypukla salmonelóza: Niekoľko dní sa v nej nevarilo, aká je aktuálna situácia?

Hygienici zaznamenali až 77 prípadov ochorenia po tom, čo na základnej škole na Májovom námestí v Prešova vypukla salmonelóza. Niekoľko dní sa dokonca v jedálni ani nevarilo. Aká je situácia na škole aktuálne?

Ilustračný obrázok k článku Prešovská škola, v ktorej vypukla salmonelóza: Niekoľko dní sa v nej nevarilo, aká je aktuálna situácia?
Zdroj: TASR

Situácia na Základnej škole na Májovom námestí v Prešove, kde v minulých dňoch prepukla salmonelóza, sa stabilizuje. V škole od štvrtka 1. októbra opäť funguje aj jedáleň, z ktorej niektoré z podávaných jedál s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo epidémiu. Salmonelózou sa totiž nakazili žiaci a kuchynský personál, všetci z nich boli v inkriminovaný deň v tejto jedálni na obed.

77 prípadov

Hygienici k dnešnému dňu evidujú celkom 77 potvrdených prípadov ochorenia, z toho 74 u detí a tri u personálu školskej jedálne. U dvoch detí si priebeh ochorenia vyžiadal hospitalizáciu. K 42 ochoreniam z predošlých dvoch týždňov k celkovému počtu chorých tento týždeň pribudlo 35 nových prípadov. Prvé potvrdené prípady na salmonelózu boli na oddelenie epidemiológie nahlásené v piatok 18. septembra.

Regionálna hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove Jana Mýtniková informovala, že v školskej jedálni bol vykonaný štátny zdravotný dozor spojený s odberom sterov z pracovného prostredia a rúk zamestnancov. Vzorky stravy už nestihli odobrať, lebo povinnosťou prevádzkovateľa zariadenia spoločného stravovania je uchovávať ich po dobu 48 hodín a prvé prípady ochorenia boli hlásené až štyri dni po konzumácii obedov.

Tri dni sa v jedálni nevarilo

Šetrením bolo zistené, že dňa 14. septembra v školskej jedálni podávali šarišskú ľuštu a špenátové halušky so syrovou omáčkou. Hygienici uložili základnej škole vykonať účinnú dezinfekciu všetkých priestorov v prevádzke školskej jedálne, čo škola rešpektovala. Po splnení prísnych bezpečnostných opatrení mohli opätovne spustiť jej prevádzku. Riaditeľka školy Dana Štucková uviedla, že salmonelóza sa potvrdila hlavne u detí prvého stupňa.

Po prepuknutí epidémie vyhlásila koncom minulého týždňa trojdňové mimoriadne prázdniny, ktoré sa týkali všetkých žiakov v počte 719 bez rozdielu, či chodia na obedy do školskej jedálne, alebo nie. V pondelok tento týždeň vyučovanie obnovili, ale tri dni sa ešte v jedálni nevarilo. Regionálna hygienička konštatovala, že išlo o epidemický výskyt ochorenia na salmonelózu. Ide o akútne bakteriálne črevné ochorenie s typickými klinickými príznakmi častej riedkej stolice, bolesťami brucha, zvracaním.

Inkubačná doba je šesť až 48 hodín. Prenáša sa najčastejšie požitím nedokonale tepelne spracovaných potravín živočíšneho pôvodu, ako je mäso, mäsové výrobky, vajcia, výrobky z vajec, alebo sekundárnou kontamináciou. Základnými preventívnymi opatreniami v prípade tejto nákazy sú dostatočná tepelná úprava potravín a prísne dodržiavanie zásad osobnej hygieny.

Čítajte tiež:

Na prešovskej základnej škole vyčíňa salmonelóza: Zdroj nákazy nie je známy, vyučovanie je zastavené!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM